U planu zapošljavanje 60 novih radnika

 

Tvornica za izradu gornjih dijelova obuće Nova Ivančica iz Kozarca u ovoj godini planira zaposliti 60 novih radnika. Potvrdio je to Samir Alihodžić, rukovodilac proizvodnje u Novoj Ivančici, rekavši da je pretkvalifikacijom u obućare lani ova tvornica koja lon-poslove radi za kupca Paul Greena iz Salcburga zaposlila 50 radnika.

– Na tržištu rada nema kvalificiranih obućara tako da smo odlučili obučiti mlade ljude sa Biroa za zapošljavanje. Program takve i vrlo skupe obuke traje i do dvije godine, pa smo iz tih razloga apel uputili Vladi RS i filijali za zapošljavanje, kako bi snosili dio troškova za obuku kadra koji namjeravamo zaposliti – kazao je Alihodžić i dodao da u ovoj tvornici, čiji je osnivač Ivančica iz Ivanca u Hrvatskoj, trenutno u jednoj smjeni radi 130 radnika.

Prema Alihodžićevim riječima, prošlu poslovnu godinu završili su uspješno i pozitivno su poslovali. U tvornici nema zaliha, jer se sve proizvedeno, a sedmično to iznosi 4.000 pari gornjih dijelova obuće, odmah plasira inozemnom kupcu.

Alihodžić kaže da posljednjih osam mjeseci Vlada RS pomaže Novoj Ivančici tako što po zaposlenom, kao stimulaciju, mjesečno izdvaja 50 maraka.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.