Podbacili prijedorski proizvođači mlijeka

Prijedorski farmeri su tokom prošle godine mljekarama u Kozarskoj/Bosanskoj Dubici, Tesliću, Bihaću i Prijedoru isporučili oko šest miliona litara mlijeka, što je više od milion litara manje u odnosu na 2008. godinu.

Razloge za smanjenu proizvodnju i isporuku mlijeka poljoprivredni stručnjaci vide u poskupljenju repromaterijala i usluga s kojima su se tokom prošle godine suočavali stočari.

 

Tanja Marić, šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Prijedor, kaže da farmeri na području te opštine raspolažu sa 4.000 muznih grla.

“‘Mlijekoprodukt’ iz Kozarske Dubice od prijedorskih kooperanata u prošlog godini otkupio je tri miliona litara mlijeka, teslićkoj ‘Naturi’ isporučeno je milion litara, a iste količine mlijeka otkupila je i prijedorska mljekara ‘Milko’, dok je oko 900.000 litara mlijeka završilo u bihaćkoj mljeri ‘Meggle’. Na osnovu tih podataka jasno je da je proizvodnja mlijeka u našoj opštini podbacila, mada je otkup bio dobro organizovan”, kazala je Marićeva.

Ona je dodala da je na području Prijedora regostrovano 2.459 poljoprivrednih gazdinstava, te da je većina njih evidentirana u oblasti stočarstva i uzgoja muznih krava.

 

(Nezavisne)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.