Kaos u Haitiju nakon razornog zemljotresa

Bolnice u potresu razorenom Haitiju već se drugi dan muče sa sve većom rijekom ozlijeđenih, a u najgore pogođenim područjima otkriva se sve više i više mrtvih.

Međunarodna pomoć dolazi sa svih strana, ali pitanje je koliko će biti učinkovita u zemlji bez ikakve infrastrukture.

Izašla je i video snimka sa sigurnosne kamere koja je zabilježila sam potres dok je tresao otok. Na snimci se može vidjeti kako u jednom trenutku život izgleda sasvim normalno, a nakon toga počinje strašno podrhtavanje.

Kasno jučer moglo se vidjeti nekoliko mladića kako žurno u bolnicu nose teško ozlijeđenu ženu. Ispred bolnice sjedilo je nekoliko ljudi, s povezima na rukama i glavu, a preko puta se moglo vidjeti nekoliko desetaka leševa, prekrivenih plahtama. To je od utorka navečer postala svakodnevica u najsiromašnijoj zemlji zapadne hemisfere.

Najveći dio glavnog grada Port-au-Princea, ostao je u potpunoj tami, jer se još uvijek ne može popraviti struja. Neke su četvrti ostale uglavnom čitave, ali odmah pored njih cijele su četvrti uništene, ovisno o hiru strašnog potresa, od kojeg je i cijeli jučerašnji dan podrhtavala zemlja.

Noć prošla u molitvi

Noć je prošla u tihoj i glasnoj molitvi i pjesmama. Stanovnici Haitija mole se Bogu za svoje mrtve i traže da ih spasi od daljnje patnje. "O Bože, o Bože, tko će sada pomoći mojoj zemlji?", upitao se Manuel Neheusch, haićanski biznismen koji se vratio iz Dominikanske republike kako bi pokušao pomoći kome može. 

Strahuje se da bi se broj mrtvih mogao popeti i do nekoliko desetaka tisuća. Predsjednik Haitija Rene Perval rekao je za CNN kako su ga obavijestili o brojci od 30 do 50 tisuća mrtvih. To je, koliko god se činilo paradoksalnim, dobra vijest, jer se jučer govorilo o brojci većoj od sto tisuća mrtvih.

Port-au-Prince nije jedini grad koji je potpuno razoren u potresu. Turistički grad Jacmel, prema čijoj arhitekturi iz 19. stoljeća su se vodili graditelji New Orleansa, doživio je jednaku sudbinu. Lučki grad sa oko 40,000 stanovnika najpopularnija je turistička destinacija na Haitiju, osnovan je 1698. godine, a stare zgrade nisu se uspjele othrvati strašnom podrhtavanju tla. Preživjeli govore kako imaju sreće da još uvijek gledaju danje svjetlo.

Sljedećih deset dana ključno

Posebni izaslanik UN-a na Haitiju, i bivši američki predsjednik Bill Clinton, rekao je kako je sljedećih deset dana kritično za tu zemlju, a o međunarodnoj pomoći i dobroj organizaciji ovisit će sudbina potresom pogođenog stanovništva.

UN je u potresu pretrpio svoj najgori gubitak života u povijesti, čini se. Oko 150 radnika ostalo je zarobljeno ispod ruševina sjedišta koje je palo kao kuća od karata kad ga je pogodio potres. Dosad je potvrđeno da je 16 od njih mrtvo, ali upozorava se da najvjerojatnije većina zarobljenih neće preživjeti.

Milijuni dolara pomoći, ali hoće li imati učinka?

Samo u jučerašnjem danu skupljeni su milijuni dolara pomoći. Crveni križ je skupio preko milijun dolara preko posebne SMS linije na koju su ljudi porukom mogli donirati 10 dolara. Svjetska banka najavila je 100 milijuna dolara pomoći, UN 10.

Druge svjetske zemlje ponudile su ne samo financijsku, nego i logističku pomoć. Američki predsjednik Barack Obama jučer je naredio ekspresnu mobilizaciju vojnih i civilnih službi u cilju pomoći Haitiju. Američki vojnici iskrcali su se na otoku kako bi pomagali u traženju žrtava, brodovi i helikopteri Obalne straže počeli su s Haitija prevoziti ozlijeđene, a vojna baza u zaljevu Guantanamo pretvara se u veliku bolnicu. Potrazi za nestalima i ozlijeđenima pridružili su se i timovi iz Francuske, Brazila, Kine, Dominikanske Republike.

Haiti ne može više živjeti od krize do krize

Ipak, unatoč svim naporima, strahuje se da otočna zemlja jednostavno neće moći primiti svu pomoć. Nedostatak struje, uništena logistička struktura, ali i činjenica da cijela zemlja ima samo nekoliko zastarjelih i loših zračnih luka mogli bi usporiti dolazak pomoći.

Haiti više ne može preživljavati od krize do krize, rekla je Helene Gayle, direktorica američke razvojne organizacije CARE. Donatori moraju razmisliti o tome da kako zemlju pogurati prema dugoročnom, održivom razvoju. Zemlja je u zadnjem stoljeću nekoliko puta pogođena razornim uraganima, a imala je i brutalne diktature i građanske ratove.

Gayle je jučerašnju tragediju usporedila sa tsunamijem koji je 2004. godine pogodio Indijski ocean, i dodala je da postoji šansa da svijet bude darežljiv i potvrdi spremnost pomaganja Haitiju i nakon nesreće: "Ove kratkoročne krize i nesreće ne smiju imati samo kratkoročne reakcije. Moramo osigurati da gradimo na način koji ne samo da pomaže ljudima, nego im daje priliku zaista imati budućnost".

U potresu na Haitiju poginulo i 16 djelatnika UN-a, sudbina njih 150 još je neizvjesna

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon potvrdio je da je u katastrofalnom potresu koji je pogodio Haiti poginulo i 16 članova UN-ove mirovne misije, dok je sudbina oko 150 njih još uvijek neizvjesna i za sada se vode kao nestali. Među poginulima je 11 pripadnika misije iz Brazila, trojica policijskih službenika iz Jordana te po jedan iz Argentine i Čada. Među onima za čiju se sudbinu još uvijek ne zna su i voditelj misije UN-a  diplomat Hedi Annabi i njegov zamjenik Luis Carlos da Costa.

Prve vijesti nakon potresa govorile su da su Annabi i Da Costa poginuli, potom i da su zarobljeni pod ruševinama zgrade UN-ovog sjedišta u Port-au-Princeu, no Ban Ki-moon je rekao kako osoblje misije još pokušava otkriti što se s njima dogodilo i jesu li preživjeli katastrofu. Još 56 pripadnika misije ozlijeđeno je u potresu koji je razorio gotovo čitavu državu. Najteže ozlijeđeni već su evakuirani sa otoka.

Ban Ki-moon je pozvao sve zemlje da maksimalno pomognu Haitiju, a posebno je naglasio kako su u ovom trenutku najpotrebniji dobro obučeni i opremljeni spasilački timovi koji će pomoći u potrazi za preživjelima zatrpanima pod ruševinama.  Ukoliko se potvrdi crna brojka UN-ovih žrtava haićanskog potresa, šef za mirovne misije Ujedinjenih naroda Alain LeRoy novinarima je potvrdio da bi ovo mogla biti do sada najtragičnija misija te organizacije u svijetu.

Index.hr

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.