Useljenje stanara početkom marta

Kompletna rekonstrukcija i adaptacija zgrade Gerijatrijskog odjeljenja u Prijedoru, u šta je uloženo 1.200.000 KM, završena je, potvrdio je Adnan Pašalić, direktor prijedorskog Doma penzionera.

Radovi na staroj zgradi prijedorske bolnice, u kojoj će biti smještena Gerijatrija, trajali su godinu dana, a sredstva za potpunu rekonstrukciju ovog objekta obezbijedila je Vlada RS-a.

 

“Vlasnik objekta je Opšta bolnica u Prijedoru, koja je našoj ustanovi ustupila prvo korištenja prostora za smještaj Gerijatrije u trajanju od 20 godina”, objasnio je Pašalić.

Oni očekuju upotrebnu dozvolu kako bi bio izvršen tehnički prijem objekta u koji će prvi stari biti smješteni početkom marta.

“Ono što nam nedostaje je opremanje renoviranog prostora, zašto bi valjalo obezbijediti dodatnih 180.000 KM. Uspjeli smo da preko nekih donatora, poput Hrišćanskog humanitarnog društva “Hljeb života”, dođemo dijelom do bolničkih kreveta i noćnih ormarića, dok smo posredstvom prijedorske Agencije lokalne demokratije uspjeli da dobijemo vozilo Hitne pomoći za prevoz naših korisnika. Ipak, za ostalu opremu, jer će u Gerijatriji egzistirati i dvije zdravstvene ambulante, potrebno je obezbijediti još sredstava. Nadamo se da će nam sredstva za te namjene pristići iz resornog ministarstva”, rekao je Pašalić.

Šezdesetak starih i iznemoglih lica koja su prije početka radova na rekonstrukciji zgrade Gerijatrije bila smještena u tom objektu starom više od 100 godina, u proteklih godinu dana utočište je našlo u prijedorskom Domu penzionera.

Pašalić je istakao da su neki od njih svakodnevno pješačili i po dva kilometra do zgrade Gerijatrije, kako bi se uvjerili da li radovi na rekonstrukciji napreduju.

“Oni smatraju da je to njihova kuća i veoma su se teško privikavali na smještaj koji su u proteklih godinu dana koristili u Domu penzionera. Za njihov smještaj, u zavisnosti kojoj od kategorija pripadaju, sredstva se obezbjeđuju posredstvom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica te Centra za socijalni rad u Prijedoru”, naveo je Pašalić.

 Osim renoviranog prostora i obezbjeđenja vlastitog grijanja u samoj zgradi Gerijatrije planirano je da se pažnja posveti i uređenju okoline kako bi bio stvoren što adekvatniji boravak starih lica.

U Domu penzionera, koji će kao ustanova voditi brigu o Gerijatrijskom odjeljenju za smještaj starih i iznemoglih lica, pojašnjavaju da će to biti jedan human prostor za dostojan život onih kojima je briga i pažnja nadležnih neophodna.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.