Akcija MUP RS o opasnostima upotrebe pirotehnike

 

Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje akciju čiji je cilj da upozori građane na opasnosti koje prijete od nezakonite upotrebe pirotehničkih sredstava i oružja.

S obzirom da je primjena petardi i ostalih pirotehničkih sredstava, kao i nezakonita upotreba oružja naročito izražena u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, Ministarstvo je izradilo i promotivni letak koji će biti dijeljen građanima, kako bi ih upozorili da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika.

Akciju će pratititi i pojačane aktivnosti policije u saradnji sa inspekcijiskim službama, a koje se odnose na sprečavanje neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava.

Vlasnici prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva biće upozoreni da kupovina i prodaja mora biti u skladu sa postojećim zakonskim propisima.

Bez odobrenja MUP RS zabranjena je prodaja sredstava za male vatromete, petarde, rimske svjećice, male vatrometne bicikle, fontane, bengalske baklje, rakete i drugih sličnih proizvoda. Ova pirotehnika se prodaje samo u prodavnicama oružja i municije ili prodavnicama pirotehničkih proizvoda. Mogu je kupiti samo punoljetna lica. Upotreba ovih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorijama gdje se okuplja veći broj lica i od 31. januara do 14. novembra tekuće godine.

Pirotehnika – benglaske šibice, pucajuće šibice, pucajuće žabice, pasje bombice, pucajuće vrpce i slično može se prodavati tokom cijele godine i mogu ih kupovati i maloljetnici. Takođe, prodaja ovih sredstava je zabranjena bez odobrenja MUP RS, a prodaju se samo u prodavnicima oružja i municije ili prodavnicima pirotehničkih sredstava.

Cilj ovih aktivnosti je da građani provedu praznike dostojanstveno, u miru i sreći. Uz slavlje ide sve, osim oružja i pirotehničkih sredstava, jer se u trenutku može pretvoriti u tragediju i zato djeci, ali i drugima ne treba poklanjati nešto od čega ne želite da strada.

Igre sa petardama posebno su opasne na mjestima gdje se okuplja veliki broj građana, zato svako ko želi na taj način da sa nekim podijeli „veselje“, mora biti svjestan da može ugroziti kako svoje, tako i tuđe zdravlje i život.

Upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva je zakonom, a roditelji, odnosno staratelji snose odgovornost za postupke maloljetnika.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.