Nastavak svjedočenja u predmetu “Korićanske stijene”

Damir Ivanković, kojeg je  Sud BiH nakon priznanja krivice za zločin na Korićanskim stijenama osudio na 14 godina zatvora, danas je, u nastavku svjedočenja, ponovio ko je od optuženih bio s njim u pratnji konvoja 21. avgusta 1992., prenosi BIRN – Justice Report.

Državno tužilaštvo smatra da su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja 21. augusta 1992. učestvovali u osiguranju konvoja kojim su nesrpski civili prevoženi iz Prijedora ka Travniku.

 

“Ja sam vozio bijeli kombi od stanice do Tukova i onda se Knežević vratio po druge pripadnike interventnog voda. Sljedeći put sam ga vidio na Korićanskim stijenama, na mjestu odvajanja. Ušao je u prvi autobus. Kad smo se zaustavili na Korićanskim stijenama, tu ga nisam mogao vidjeti, ali sam ga vidio kad smo se vraćali autobusima nazad”, kazao je Ivanković tokom unakrsnog ispitivanja odbrane Radoslava Kneževića.

Državno tužilaštvo smatra da su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja 21. augusta 1992. učestvovali u osiguranju konvoja kojim su nesrpski civili prevoženi iz Prijedora ka Travniku.

Prema navodima optužnice, na Korićanskim stijenama na planini Vlašić izdvojeno je oko 200 muškaraca, koji su potom strijeljani. Čivčić je, navodi se u optužnici, tada bio komandir Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Knežević i Ljepoja bili su pripadnici tog voda, a Topola stražar u logoru Trnopolje u blizini Prijedora.

Svjedočenje Damira Ivankovića počelo je na ročištu 2. decembra.

Ivanković je ispričao kako je Prvi interventni vod, kojem je i sâm pripadao, 21. avgusta 1992. godine bio u pratnji konvoja, a toga dana je vidio Čivčića, Zečevića, Kneževića i Ljepoju.

U mjestu Tukovi, odakle je krenuo konvoj, svjedok tvrdi da je vidio i Branka Topolu.

“U Tukovima nam je Paraš rekao da uđemo u autobuse. Mrđa i Paraš su naređivali pljačkanje po autobusima. Bojao sam se Mrđe, on je volio za sve da se pita. Bio je dobar s komandom, i sa Čivčićem. Bio je u vodu prvi do Pere Čivčića”, kazao je Ivanković, odgovarajući na unakrsna pitanja Čivčićevog branioca.

Miroslav Paraš, tadašnji komandir interventnog voda, u međuvremenu je preminuo, dok je Darka Mrđu Tribunal u Haagu osudio na 17 godina zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama.

Naredno ročište je 17. decembra, kada će iskaz dati Gordan čurić, bivši pripadnik interventnog voda, koji je, nakon priznanja krivice, osuđen na osam godina zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.