Australijski sud odlučio:”Kapetan Dragan je počinio ratne zločine”

Vrhovni sud australijske države Novi Južni Vels utvrdio da je bivši komandant specijalnih snaga u Republici Srpskoj Krajini Dragan Vasiljković, poznatiji kao “Kapetan Dragan”, počinio ratne zločine, da je odgovoran za mučenja i silovanja nesrpskog stanovništva i da je odobrio masakr u Kninu.

Vlada Australije zahtjeva da suđenje Vasiljkoviću bude održano u toj zemlji ukoliko ne bude mogao da bude izručen u Hrvatsku.

 

Visoki sud Australije razmotriće raniju odluku Federalnog suda prema kojoj Vasiljković ne treba da bude izručen u Hrvatsku, jer tamo ne bi imao pravedno suđenje, piše list “Australijen”.

Vasiljković je ocijenio ovu presudu kao sramotnu, te je najavio žalbu.

Vasiljković je kao četrnaestogodišnjak emigrirao u Australiju, gdje je služio u rezervnim jedinicama australijske vojske. Početkom 1990-tih godina vratio se u tadašnju Jugoslaviju.

Ovaj australijski državljanin rođen u Beogradu uhapšen je u januaru 2006. godine, na osnovu potjernice koju je izdala Hrvatska, koja ga je osumnjičila za ubistva hrvatskih civila u Republici Srpskoj Krajini od 1991. do 1995. godine.

Kapetan Dragan pušten je iz pritvora 4. septembra, nakon što je prošao rok da vlada Australije uloži žalbu na odluku Federalnog suda da ne bude izručen u Hrvatsku.

 

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.