Inzko produžio mandat stranim sudijama i tužiocima

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je donio odluku kojom produžava mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u odjelima za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ovo je Inzko saopćio na pres-konferenciji u Sarajevu, navodeći da je stranim sudijama i tužiocima mandat produžen na tri godine. Na predmetima organiziranog kriminala i korupcije radit će domaće sudije i tužioci, dok će međunarodni ostati u savjetodavnom kapacitetu. Inzko je rekao da u ovom slučaju nije iskoristio bonska ovlaštenja.

 

 

“To ne znači da domaće institucije ne moraju da planiraju budžete i izlaznu strategiju za strane sudije i tužioce u pravosudnim institucijama, što je neophodno da bi se obezbijedila postepena tranzicija međunarodnog prisustva u pravosudnim institucijama”, rekao je Inzko.

On je naglasio da je rješavanje pitanja predmeta ratnih zločina u BiH od ključnog značaja za pomirenje.

Inzko je rekao da će strane sudije i tužioci ostati u Odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u funkciji savjetnika, jer smatra da domaće institucije mogu raditi taj posao uspješno, navodeći za primjer slučaj Ali Gašija.

“Mi nećemo napuštati BiH u tom smislu, jer je vladavina zakona jedan od ključnih prioriteta na kojima će insistirati EU. Umjesto donošenja odluke institucije ove zemlje moraju preuzeti punu odgovornost za procesuiranje takvih krivičnih djela”, rekao je Inzko.

Prema njegovim riječima, ostanak stranih sudija i tužilaca u Odjeljenju za organizovani kriminal i privredni kriminal Suda BiH i Tužilaštva BiH u kapacitetu savjetnika ne znači da će ijedan predmet biti “zaustavljen i odložen u ladicu”.

On je napomenuo da bi BiH trebalo da poveća napore u oblasti pravosudne reforme, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Visoki predstavnik nametnuo je i odluke koje se odnose na grad Mostar, a koje se tiču izbora gradonačelnika i donošenja budžeta ovog grada.

“Sramotno je da 14 mjeseci nakon izbora Mostar nema gradonačelnika, kao ni budžet grada, što pogađa mnoge građane ovog grada”, rekao je Inzko.

On je pojasnio da se, prema izmjenama Statuta grada Mostara koje je nametnuo u trećem krugu, u Gradskom vijeću Mostara gradonačelnik bira prostom većinom uz neophodan kvorum, odnosno minimalno prisustvo od 18 vijećnika.

Kada je riječ o budžetu grada Mostara, Inzko je napomenuo da je odlukom nametnuo određene rokove i mogućnost da, ukoliko vijećnici ne usvoje budžet, to može učiniti gradonačelnik.

Ambasadori SAD, Švedske i Velike Britanije u BiH, Charles English, Bose Hedberg i Michael Tatham istakli su nedvosmislenu podršku Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira odlukama visokog predstavnika, napominjući da će ove zemlje nastaviti da pomažu pravosudnu reformu u BiH.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je stav njegove zemlje da korištenje bonskih ovlaštenja nije najsrećnije rješenje, ali da Ruska Federacija, kada je riječ o ratnim zločinima, pravi izuzetak i da stoji iza odluka visokog predstavnika.

“Zagovarao sam produžetak mandata stranih sudija i tužilaca u Odjeljenju za ratne zločine na period od godinu dana. Međutim, drugi ambasadori su smatrali da je neophodan period od tri godine, te je odlučeno na taj način”, rekao je Bocan Harčenko.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacija očekuje da suđenja budu nastavljena na nepristrasan i objektivan način i da se slučajevi rješavaju izbalansirano.

On je napomenuo da su pitanja ratnih zločina dio dejtonskog mandata visokog predstavnika i da su u tom smislu bile i diskusije pred UN.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izjavio je da će EU iduće godine jačanje kapaciteta pravosuđa u BiH pomoći sa 14 miliona evra, od čega će četiri miliona biti usmjereno na jačanje kapacita sudija i tužilaca u smislu borbe protiv korupcije i privrednog kriminala, dva miliona tehničke pomoći za provođenje antikorupcijske strategije i osam miliona za obuku policajaca na državnom i entitetskom nivou.

On je naglasio da borba protiv korupcije i uspostavljanje efikasnog sistema za to ostaje jedan od ključnih prioriteta, kako za pitanje liberalizacije viznog režima, tako i za pristupanje EU.

Premijer Srpske Milorad Dodik već je najavio da će eventualno nametanje odluke o ostanku stranih sudija i tužilaca u BiH biti odbačeno u institucijama RS.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.