U BiH ostaju sudije i tužioci za ratne zločine?

U ponedjeljak će biti objavljena odluka kojom se mandat produžava samo stranim sudijama i tužiocima za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu BiH, nezvanično saznaje Federalna televizija.

Danas je u Sarajevu u OHR-u održan sastanak između ambasadora Vijeća za provođenje mira i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka. Tema razgovora je bila produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 

Ali, konsenzus nije postignut, izvijestila je Federalna televizija i u ponedjeljak bi trebala biti objavljena odluka da se mandat produžava samo stranim sudijama i tužiocima za ratne zločine.

Danas je također, Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik najavio, ukoliko se nametne odluka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima, održavanje dva referenduma, te sazivanje sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će odluka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima biti odbijena.

Oglasio se i član predsjedništva Bosne Hercegovine Nebojša Radmanović koji je istakao da ne prihvata ostanak stranih sudija i tužioca, te kazao kako bi odluka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima predstavljala odvajanje BiH od EU i nametnula potrebu referenduma.

Oleg Milišić, glasnogovornik OHR-a izjavio je za agenciju Fena da se Valentin Inzko sastao sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), ali naveo kako ne može razgovarati o sadržaju sastanka s obzirom da je riječ o radnom sastanku.

Međutim, kazao je kako se bilo kakve špekulacije vezane za odluku visokog predstavnika o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima na Sudu BiH mogu shvatiti upravo samo kao špekulacije.

“OHR nikada ne špekulira o budućim potezima visokog predstavnika”, poručio je Milišić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.