Reagovanje OO SDP-a Prijedor na protesnu notu

 

Postovani,

Izuzetno zadovoljstvo nam je bilo vidjeti Vas na svecanoj Akademiji posvecenoj Danu drzavnosti BiH, te kako je Vasa protesna nota od 26.11.2009. godine upcena Opstinskom odboru SDP BiH Prijedor, smatramo za potrebno da Vas, u cilju nastavka dosadasnje korektne saradnje i uzajamnog postovanja, obavjestimo o slijedecem:

Svecana akademija posvecena 25. Novembru – Danu drzavnosti BiH odrzana je u organizaciji i realizaciji Regionalnog odbora SDP BiH Prijedor, sto znaci da ja Opstinski odbor SDP BiH Prijedor bio u ulozi domacina skupa, pruzanjem tehnicke i druge podrske njenom odrzavanju. Sama ova cinjenica ne znaci da odbijamo bilo kakvu odgovornost za sve ono sto se desilo, odnosno za sve ono sto je lose ili pogresno uradjeno ili izreceno, ali takodje, ne zelimo da se odreknemo niti onoga sto je bilo dobro.  A dobro je da je jedna ovakva manifestacija posvecena, na ovim prostorima osporavanom Danu drzavnosti BiH, odrzana u Prijedoru.

Moramo Vas takodje informisati, da smo prije Vase reakcije, odnosno odmah po zavrsetku Akademije, u skladu sa demokratskim pricipima koji vladaju u SDP BiH i koji su okosnica naseg programskog rada i djelovanja, u ime OO SDP BiH Prijedor uputili primjedbe Regionalnom odboru sa zakljuckom da na ovoj prigodnoj akademiji nije bilo mjesta i potrebe govoriti o bilo cemu drugom izuzev onoga sto bi bilo povezano sa pomenutim datumom, sto znaci da smo reagovali i na govore drugih ucesnika koji su se, izmedju ostalog, osvrtali na predstojece izbore i druge teme, a ne samo na govor potpredsjednika Glavnog odbora SDP BiH, druga Hakije Meholjica.

Sami ste u svom reagovanju naglasili da je potpredsjednik GO SDP BiH, Hakija Meholjic, prije nego sto je izrekao spornu recenicu, naglasio da iznosi svoje licno misljenje. Samim tim i drug Hakija ali i Vi potvrdjujete cinjenicu da to nije stav SDP BiH, kao ni stav bilo kog organa SDP BiH, nego iznosenje licnog misljenja.

No i pored toga smatramo za potrebno da u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, nezeleci na sebe uzimati ulogu tumaca ili portparola potpredsjednika GO SDP BiH prokomentarisemo ono sto je receno. Potpredsjednik GO SDP BiH Hakija Meholjic govoreci o evidentnim pojavama kriminala i korupcije u svim porama drustva, obespravljenosti i beznadju u koje smo svi skupa gurnuti, posebno je apostrofirao pitanje morala i moralnih vrijednosti, kao jednog od glavnih stubova postojanja svakog drustva. Tom prilikom izrekao je i slijedece, citiramo: „Posaljes dijete u crkvu ili dzamiju, a ondje ga vjerski sluzbenik seksualno zlostavlja, posaljes dijete u skolu a tamo ga nastavnik seksualno zlostavlja, dijete dodje kuci a onda ga i roditelj seksualno zlostavlja. Pa gdje mi to ljudi zivimo i u sta smo se to pretvorili?“.

Dakle, smatramo da je pogresno iz konteksta izvucen samo jedan dio, a ono sto je bila osnovna poruka Potpredsjednika GO SDP BiH Hakije Meholjica  zanemareno, jer isti svako nije sve svrstao na istu stranu, ali jeste naglasio da takve pojave, na zalost, jesu preceste u nasem drustvu te da bi se na njih moralo adekvatno reagovati.

Iskreno se nadamo da ovaj nas odgovor nece biti pogresno protumacen, pogotovo ako se zna da visoko cijenimo mjesto i ulogu Vas i Vasih kolega, vjerskih sluzbenika, u svakodnevnom zivotu vjernika ali i ostalih gradjana koji zive na podrucju opstine Prijedor i cijele BiH.

S postovanjem,

PREDSJEDNIK
OO SDP BiH PRIJEDOR

Ernest Badnjevic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.