Meholjić teško uvrijedio vjernike

Merzuk ef. Hadžirušidović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor uputio je protestnu notu ispred vjerske službe prijedorskog medžlisa, ali i drugih kolega, vjerskih službenika, zbog verbalnog incidenta. On se, prema njegovim riječima, dogodio na Svečanoj akademiji u pozorištu Prijedor povodom Dana državnosti BiH, koju je organizirao SDPBiH.

– Uvrijeđen sam nastupom Hakije Meholjića, potpredsjednika Glavnog odbora SDP-a, koji je u svom obraćanju, prethodno naglasivši da je riječ o njegovom mišljenju, koje nekom može da se svidi ili ne, rekao, parafraziram – da kada pošaljemo dijete u crkvu ili, pak, džamiju, onda ga pop ili hodža seksualno zlostavljaju – izjavio je  ef. Hadžirušidović.

 

On ističe da je, ogorčen Meholjićevom izjavom, Svečanu akademiju istog trena demonstrativno napustio. Dodaje da je ovu protestnu notu uputio na nekoliko adresa, lokalnog i Glavnog odbora SDP-a. O svemu je obavijestio i Službu za odnose s javnošću pri Rijasetu IZBiH.

– Očekujem da reagiraju, jer lično smatram da je izrečena krupna i zgražavajuća kleveta i da je ovo drastičan primjer kršenja slobode vjeroispovijesti. Postavlja se pitanje kako neko uopće može biti slobodan u svojoj vjeri ako se vjerski poglavari paušalno i neosnovano prozivaju za pedofiliju – kazao je ef. Hadžirušidović.

Naglasio je da su skupovi kakva je Akademija, organizirana povodom Dana državnosti, posljednje mjesto na ovom svijetu gdje su se trebala iznositi „lična mišljenja i klevete“.

Behzad Čirkin, predsjednik Regionalnog odbora SDP-a Prijedor, kaže da je o incidentu razgovarao sa ef. Hadžirušidovićem, s kojim je, tvrdi, „usaglasio neke od stavova“.

– Smatram da je ef. Hadžirušidović to pogrešno izvukao iz konteksta onog što je osnovna poruka Hakije Meholjića, koji svakako sve nije svrstao u istu skupinu, ali je naglasio da takve pojave danas jesu, nažalost, prisutne u našem društvu. Opća erozija morala kroz organizirani kriminal koji seže do političkih vrhova i krugova vlasti jesu ono što jeste temelj izlaganja gospodina Meholjića – kazao je Čirkin.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.