JAVNI PROTEST U POVODU DANA LJUDSKIH PRAVA

 

U povodu 10. decembra Dana ljudskih prava Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” organizuje mirni protest kako bi skrenuli pažnju javnosti na problem nestalih osoba.

U Prijedoru u ovom trenutku postoje 1154 nestale osobe od ukupnog broja evidentiranih 3178 žrtava. Proces njihovog traženja već godinama stagnira i veoma malo se čini da nestali budu pronađeni.

Informacije o tijelima nestalih osoba se nalaze u prijedorskim javnim institucijama i preduzećima poput komunalnog preduzeća i Rudnika željezne rude Ljubija, ali i opštinskoj arhivi te arhivama policije i Civilne zaštite. Ljudi u Prijedoru koji imaju te informacije i 14 godina nakon rata ćute. Protest organizujemo u nadi da će ih to potaknuti da napokon progovore i porodicama omoguće dostojanstven ukop njihovih najbližih.

Javni protest će se odvijati u pokretu glavnim prijedorskim ulicama. Okupljanje je pred sjedištem Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u Zanatskoj ulici i povorka će krenuti u simbolično vrijeme u 11:55 h. Nije predviđeno bilo kakvo obraćanje a sve naše poruke će biti ispisane na transparentima.

Javno okupljanje je najavljeno nadležnim institucijama i očekujemo da će proći mirno i dostojanstveno kao i prošle godine na isti datum.

Pozivamo sve građane Prijedora i sve druge ljude dobre volje da nam se pridruže 10. decembra kako bi još jednom zatražili istinu o ljudima kojima je pored svih drugih ljudskih prava oduzeto i pravo na identitet i dostojanstven ukop.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.