Sljedeće sedmice: Drugo suđenje za zločin na Korićanskim stijenama

Pred Sudom Bosne i Hercegovine će naredne sedmice početi drugo suđenje za strijeljanje oko 200 Prijedorčana na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić.

Tužilaštvo BiH će u petak, 20. novembra, pročitati optužnicu i iznijeti uvodnu riječ, čime će početi suđenje Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Branku Topoli i Marinku Ljepoji.

 

Sva petorica su optužena za učešće u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine. Prema navodima optužnice, Zečević, Knežević i Ljepoja su bili pripadnici Prvog interventnog voda prijedorske policije, kojim je komandovao Čivčić, dok je Topola bio stražar u logoru Trnopolje, u blizini Prijedora.

Za isti zločin optuženi su Zoran Babić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić, također bivši pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, čije se suđenje nastavlja 17. novembra.

Istog dana, pred Sudom BiH pojavit će se i prvi svjedok Odbrane Ljube Tomića, koji je s Krstom Josićem optužen da je 26. juna 1992. godine na području općine Zvornik ubio tri civila.

Sljedeće sedmice nastavljaju se tri suđenja za genocid u Srebrenici, za koji Tužilaštvo BiH tereti petoricu bivših policajaca i vojnika Republike Srpske. U srijedu i četvrtak, 18. i 19. novembra, nastavlja se suđenje Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za učešće u strijeljanju više od 1.000 Srebreničana u Kravici, počinjeno 13. jula 1995. godine.

Isti zločin na teret se stavlja i Željku Ivanoviću, čije suđenje se nastavlja 19. i 20. novembra, dok će se Momir Pelemiš i Slavko Perić, optuženi za ubistva u Pilici, općina Zvornik, pred Sudom pojaviti u četvrtak, 20. novembra.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH će u ponedjeljak i srijedu, 16. i 18. novembra, dati iskaz na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za niz zločina na području Ključa počinjenih 1991. i 1992. godine.

U ponedjeljak i četvrtak, 16. i 19. novembra, zakazan je nastavak suđenja za zločine počinjene tokom 1992. godine na području Vlasenice, za koje su optuženi Predrag Bastah i Goran Višković.

Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić, koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine u Bosanskoj Krupi, pred Sudom će se pojaviti 17. i 18. novembra.

U srijedu, 18. novembra, nastavljaju se suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, kojima se na teret stavljaju zločini na području Bosanske krajine, te Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, optuženima za zločine u Kazneno-popravnom domu Kula, kojima je suđenje zakazano i narednog dana, 19. novembra.

U četvrtak i petak, 19. i 20. novembra, Odbrane Ratka Bundala, Neđe Zeljaje i čorđislava Aškrabe će saslušati dodatne svjedoke na suđenju za zločine u Kalinoviku.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.