Obilježena 17. godišnjica zatvaranja logora “Manjača”

 

Savez logorasa Bosne i Hercegovine zajedno sa udruzenjima logorasa Prijedor 92, Kljuc, Sanski Most i Kozarac i Udruzenjem Prijedorcanki “Izvor” organizovali su u subotu 14. novembra, na prostoru bivšeg zloglasnog logora “Manjača” obilježavanje 17. godišnjice zatvaranja tog logora.

Ovom prilikom položeno je cvijeće, proučena fatiha, a skupu su se obratili i neki od preživjelih logoraša.

Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini  Murat Tahirović kazao je Feni da se na obilježavaju ovog događaja okupilo oko 500 bivših logoraša.

Bili su prisutni predstavnici Udruženja logoraša iz Unsko -sanskog i drugih kantona, kao i Udruženja majke Srebrenice i Žepe i Žene žrtve rata.

Iako pozvani na obilježavanje 17 godina od zatvaranja ovog zloglasnog logora nisu stigli predstavnci vlasti BiH i Federacije BiH. Skupu je jedino prisustvovao izaslanik potpredsjednika Federacije Mirsada Kebe.

Zatvaranje logora Manjača se obilježava od 1999. godine u cilju da se ne zaboravi sve ono što se tokom rata u BiH dešavalo u logoru.

U logoru “Manjača” 1991. godine prvo su bili zatvoreni Hrvati iz R Hrvatske, a 1992. u logoru su ih naslijedili Bošnjaci i Hrvati s područja općina Prijedor, Sanski Most, Bosanski Novi, Ključ, Bosanska Krupa, Bosanska Dubica i drugih mjesta koji su gravitirali području Manjače.

Ne postoje tačni podaci o tome koliko je zarobljenika prošlo kroz logor “Manjača”. Prema zvaničnim podacima bh. sudskih organa i Tribunala, kroz ovaj logor je prošlo je 4.000 do 5.000 ljudi.

Posljednja skupina zatočenika iz logora Manjača puštena je na slobodu 18. decembra 1992. Taj je logor bio četrnaest mjeseci jedno od najužasnijih mjesta za koje je znao cijeli svijet a ništa nije mogao učiniti. U ljeto 1992. slike zatočenih mladića zgranule su svijet. Punih pedeset godina poslije nacističkih zločina koncentracijski logori ponovno su postali europska svakodnevica.

Prema podacima Međunarodnog Crvenog križa u ljeto 1992. broj zatvorenika dosegnuo je brojku od 3,700 zatočenika.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.