Gert Vilders traži zabranu Kur'ana U Holandiji

Holandski političar Geert Wilders (46), koji se zalaže za zabranu Kur'ana u toj zemlji, sve je popularniji među biračima, kao i njegova Stranka za slobodu (PVV). Njegove ideje o uvođenju “poreza na veo, odnosno zar” od 1.000 eura ili zabrani Kur'ana nailaze na plodno tlo, odnosno imaju popriličan broj pristalica u Holandiji.

Politički analitičari navode da je Vilders jedan od desničara koji bi zaista mogli da izazovu potrese u Evropi. Wilders se predstavlja kao “borac za slobodu govora” i provodi kampanju protiv islama.

 

Njegovi govori obavezno počinju sa opaskom da “svako ima pravo da kaže…”. Takođe, on stalno ističe da je “holandska kultura bolja od muslimanske”, a koristi i izraze kao “islamska invazija”.

Prema njegovom mišljenju, muslimani pretvaraju Evropu u “arapsku koloniju”. Mediji prenose Wildersove tvrdnje kako muslimani “zagađuju javni prostor velovima, džamijama i bradama mržnje”.

Uprkos tome, njegova stranka PVV dobija čak 20 odsto glasova u anketama.

Politički analitičari smatraju da razlog njegove popularnosti leži u “holandskom 11. septembru”, tj. 2. novembru 2004. kad je islamistički fanatik ubio holandskog režisera Tea van Goga. Od tada počinje i Wildersov politički uspon.

Ipak, Wilders tvrdi da ne želi nikoga da povrijedi, ali da bi u “slobodnom društvu trebalo da bude dopuštena kritika”.

U Holandiji živi oko milion muslimana.

Politički analitičari navode da su se u Holandiji stvari počele mijenjati od ubistva Tea van Goga. Tada su političari i mediji počeli sa “širenjem straha”, a Wilders je prednjačio.

Wilders je odbio vladin poziv da postane član koalicije, rekavši da ga “podsjećaju na stari auto sa praznim akumulatorom, zaglavljen u pijesku, po kojem pišaju psi”.

“Neko je otvorio prozor i dolazi svježi vjetar. Političari to mrze. Žele zatvoriti prozor, ali to više nije moguće” – tvrdi Wilders koji se, inače, protivi diskriminaciji žena i homoseksualaca.

Wilders se poigrava “u sivoj zoni između kritike onih muslimana koji se ne žele integrisati u holandsko društvo i ksenofobije” – upozoravaju analitičari i smatraju da je opasan, jer se njegova netolerancija širi društvom.

Kritičari ga vide kao diktatora, jer je u svojoj stranci predsjednik, strateg i blagajnik.

Ističu da je opsjednut strahom od gubljenja kontrole u stranci i vijestima – naime, pojavljuje se u onim emisijama u kojima je jedini gost i odbija da razgovara sa umjerenim muslimanima.

Jedan do njegovih posljednjih istupa je poziv na zabranu Kur'ana.

Takođe, on traži da se izračuna trošak “nezapadnjačke imigracije”, kako bi se saznalo “koliko muslimani koštaju državu”. Osnovao je interne stranicu na kojoj mu se javljaju ljudi i pišu, npr. koliku platu ima vozač u muslimanskoj školi.

Ankete pokazuju da on, uprkos takvim istupima, ima uporište u građanstvu. Jedna od anketa je pokazala da je on političar “s kojim bi pivopije najradije popile pivo”.

Zbog svojih stavova Wilders svakodnevno dobija prijetnje smrću. Pod zaštitom policije je već pet godina, a prate ga i desetine tjelohranitelja.

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.