Večeras Portugal ”“ Bosna i Hercegovina

Večeras Portugal ”“ Bosna i Hercegovina

 

Lisabonske ulice, barovi, trgovi, hoteli, stajališta još od jučer su bili prepuni bh. navijačima koji su došli u zemlju na rub Atlantika kako bi pružili podršku izabranicima Miroslava Čire Blaževića. Sa strepnjom se čeka početak susreta, prve minute koje će dati ideju o tome kako bi se stvari mogle razvijati.

Šef naše državne nogometne selekcije je pred dvoboj na Luzu rekao:

“Portugal je snažna reprezentacija, jaki su u vezi, opasni su iz svih situacija. Međutim, oni prema nama imaju veliki respekt. Naši igrači posjeduju iznimnu vrijednost, no za ovakve utakmice potrebne su i druge kvalitete. Moramo biti koncentrisani i fokusirani svih 90 minuta. Mnogo truda je uloženo da bi se došlo do ovog nivoa. No, ne želimo tu stati, naš cilj je Svjetsko prvenstvo. Imamo veliku priliku i želimo je iskoristiti”.

Slično razmišlja i napadač bh. nacionalne vrste Edin Džeko:

Mnogi relevantni nogometni stručnjaci smatraju da Portugalci nemaju pobjednički mentalitet. Mana svakako može biti i nedostatak odgovora na presing, kojim im suparnici blokiraju kreativnost. Ovdje još možemo dodati i nedovoljno ubojite napadače, koji će loptu u mrežu poslati tek nakon mnogo promašaja.
“Mnogi su me pitali da li mi je drago što ne igra Ronaldo. Iskreno, meni je svejedno. Svjestan sam da će igrač koji dobije šansu u udarnoj postavi biti silno motivisan da se nametne selektoru i da opravda povjerenje. Učinit ćemo sve od sebe kako bi u Lisabonu izborili dobar rezultat pred uzvrat u Zenici. Jasno nam je šta trebamo napraviti.”

Reprezentacija BiH je pripreme odradila u Novom Vinodolskom u Hrvatskoj. Već nakon prvog treninga otpao je Semir Štilić. Dva dana poslije ista sudbina zadesila je Admira Vladavića i Ermina Zeca.U Sarajevu je pored njih dvojice ostao i Damir Mirvić.

Selektor Miroslav Čiro Blažević će najvjerovatnije utakmicu početi u sljedećem sastavu: Hasagić, Jahić, Spahić, Nadarević, Ibričić, Salihović, Rahimić, Muratović, Misimović, Džeko i Ibišević. To bi formacijiski trebalo izgledati 5-3-2, gdje će pored tri odbrambena igrača više defanzivno biti orijentisani bokovi, Ibričić i Salihović.

Sve sugerira da će Portugalci prilikom ataka ostaviti dosta prostora našim igračima. Iako nam je odbrana bila tretirana kao najranjiviji dio tima u pojedinim utakmicama podnijela je i najveći teret. Naravno da strategija zavisi od samog toka utakmice, ali za pretpostaviti je da će naši suparnici igrati u 4-4-2 i da će meč otvoriti oprezno. Carlos Queiroz, selektor Portugala hvali igru “zmajeva”, hvali ofanzivu u nadi da će naši krenuti u napad i otkriti doktrinu.

Uz pretpostavku da naši odigraju požrtvovano, kompaktno, hrabro i što je najvažnije koncentrisano, sigurno je da će doći u priliku da nametnu svoje vrline. Portugalci strahuju od prekida, gdje su i statistički najlošiji. To znači da će svaki korner ili slobodan udarac biti velika prijetnja za domaće, s obzirom da partneri u napadu, Džeko i Ibišević, često poentiraju iz takvih prilika. Dodamo li tome i pronicljivost Zvjezdana Misimovića, onda možemo zaključiti da će nam takve situacije biti jako napadačko oružje.

Sa Portugalcima se ne treba nadigravati u kombinatorici, jer je glavna odlika ove reprezentacije tehnička nadmoć. Njeguju takav stil igre. Naročito su ofanzivni po krilima i u tom segmentu igre mogu nam zadati glavobolje. Deco je dirigent portugalske igre. Zaustavlja i pokreće napad kada je potrebno. Sa bokovima odlično sarađuje i izvodi gotovo sve prekide. Odbrana je najjača karika ove selekcije. Primili su svega pet golova u deset kvalifikacionih utakmica.

Mnogi relevantni nogometni stručnjaci smatraju da nemaju pobjednički mentalitet. Mana svakako može biti i nedostatak odgovora na presing, kojim im suparnici blokiraju kreativnost. Ovdje još možemo dodati i nedovoljno ubojite napadače, koji će loptu u mrežu poslati tek nakon mnogo promašaja.

Što se tiče naše igre bazirat će se na kontranapadima i prekidima. Posljednji bedem ispred našeg gola bit će na velikim iskušenjima. U kvalifikacionim okršajima BiH je primila 13 golova, od čega šest od Španije. Ključni igrač zadnje linije ostaje Emir Spahić, koji je u dobroj formi i vjerujemo da će biti na visini zadatka. Čvrste oslonce će zajedno sa njim činiti Nadarević i Jahić, uz veliku pomoć Salihovića i Ibričića. Alternative na klupi su Milenković, Pandža i Mravac.

Sredinu terena predvodit će Zvjezdan Misimović, znalac oko kojeg će se vrtiti naša igra. Izuzetno je opasan iz prekida. Rahimić će biti zadužen za neutralisanje protivničkih ataka u čemu će biti neophodna pomoć Samira Muratovića, koji je zahvalan igrač, bez previše kreacije.

U napadu imamo dva vrhunska napadača Džeku i Ibiševića. To je velika blagodet za svakog trenera. Svi se nadamo da će večeras biti inspirisani. Napadački partneri su naša velika snaga. Osnovno je da se vezni igrači približe vrhu napada, čime bi lomili posljednji bedem portugalske odbrane, a istovremeno došli u poziciju za udarac sa distance.

Prednosti naše nacionalne vrste su: većina igrača iz udarne postave su zdravstveno fit i u dobroj formi, pojačana je konkurencija, dodatno napadačko oružje – prekid igra, sjajna atmosfera i velika podrška javnosti. Mane bi mogle biti: neriješeno pitanje premija, problemi sa bokovima (gdje su Portugalci najjači), opterećenost od kartona i sporo vraćanje kada protivnik oduzme loptu.

U konačnici, BiH je kreativna, talentirana raznovrsna i maksimalno podržana u javnosti. Moglo bi večeras biti veselo na Luzu…

Utakmica počinje u 21.30 sati uz direktan prenos na BHT1.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.