BiH poražena 1-0, Zmajevi pogodili dvije prečke i stativu

 

U prvoj utakmici baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je rezultatom 1:0 od odgovarajuće selekcije Portugala.

Portugal – BiH 1-0. Nažalost, izabranici Miroslava Čire Blaževića su poraženi i pored dobre partije. Suparnici su krenuli agresivno. Imali su incijativu u prvih pet minuta. No, ozbiljniji pokušaj bilježimo od strane Misimovića u 6. minuti, no lopta odlazi pored gola. Potom su zaprijetili domaći preko Liedsona u 8. minuti. Dominacija se izmjenjivala, pa je samo dvije minute kasnije reprezentacija BiH propustila dobru priliku. Naime, korner je izveo Misimović, a Ibričić nije bio precizan.

Portugalci su najviše problema našoj odbrani pravili preko Nanija. Napravio je nekoliko opasnih prodora. Igrao se 25. minuta kada Rahimić na nekih 17 metara pravi prekršaj nad Liedsonom. Pokušao je Raul Meireles, no lopta odlazi preko gola. Isti igrač izazvao je duboke uzdahe na tribinama nešto kasnije. Svoj šut okušao je u 31. minuti, ali je Hasagić na oprezu. Pritrisak domaćih je rastao. Igrao se 31. minut kada Muratović uklizava na jednu loptu, no ona dolazi do Nanija koji sjajnim centaršutem ubacuje na drugu stativu gdje Bruno Alves poentira za 1-0.

Poslije primljenog pogotka naši odmah imaju šansu za poravnanje. No, Ibišević nije na najbolji način zahvatio loptu. U 39. minuti Salihović puca u donji lijevi ugao, ali Eduardo brani. Četiri minute kasnije, novi korner. Ponovo asistira Misimović, a Ibričić glavom pogađa prečku. Minut kasnije Salihović propušta posljednju šansu prvog dijela. Slobodan udarac odlazi preko gola i na odmor se odlazi rezultatom 1-0 za Portugal.

Naši su krenuli snažno u nastavku, ali je to ostavilo dosta prostora za domaće koji preko Liedsona stvaraju sjanu priliku. Ipak, rezultat se ne mijenja. Minut kasnije Deco iz dobre pozicije nije precizan.

Pred sami kraj meča u igru su ušli Muslimović i Pjanić. Ovaj drugi je u 89. minuti fantastično asistirao za Džeku koji iz izgledne prilke pogađa prečku, a iz dobre pozicije Muslimović pogađa stativu.

Ono što bi trebalo predstavljati problem u uzvratu su žuti kartoni Rahimića, Muratovića i Spahića koji nemaju pravo nastupa. Rezultat ostavlja velike šanse za eliminaciju Portugala.

Revanš utakmica je na rasporedu u srijedu 18. novembra.

 

Baraž za SP, prve utakmice:

Portugal – Bosna i Hercegovina 1-0 (B. Alves 31)
Irska – Francuska 0-1 (Ledger 72-ag)
Grčka – Ukrajina 0-0
Rusija – Slovenija 2-1 (Biljaletdinov 40, 52 / Pečnik 88)

 

(Sarajevo-x.)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.