Bosanci u OS-Komuni u Norveškoj

 

Jedna od tezih posljedica rata u Bosni i Hercegovini bila je  progon civilnog stanovnistva sirom Svijeta. Posljedicom tog etnickog ciscenja, veliki broj protjeranih (vecinom muslimana) dolazi u Norvesku. Racuna se da je Norveska primila nesto vise od 13.000 protjeranih koji su naseljeni po cijeloj Norveskoj.

Os- Komuna, kao jedna od manjih u Norveskoj, primila je takodje jedan dio Bosanaca i Hercegovaca. Ova Komuna se nalazi na jugo-zapadnom dijelu Norveske, a na samoj obali Atlanskog oceana, juzno od, drugog po velicing grada Norveske, Bergena na oko 35 km. Ona zahvata povrsinu od 133 km2  i broji 16.400 stanovnika. Tu zive i rade 23 porodice iz Bosne i Hercegovine, ili ukupno 66 osoba. Porodice su iz : Banjaluke, Prijedora, Kozaraca, Brckog, Cazina i Kljuca.

Os- Komuna pripada dzematu Bergen a po ocjeni Islamske zajednice iz Osla, prema vjerskim aktivnostima spadaju u prve u Norveskoj.

Svake godine uz mubarek mjesec Ramazan u Bergen dolazi imam iz BiH, a ova Komuna ga ugoscava najmanje sedam dana. Vjerska pouka se odrzava najmanje dva puta mjesecno.

U zadnje vrijeme, a zahvaljujuci trudu i upornosti Kovac Mustafe ovdje se pocela klanjati i dzuma namaz. Za sad se po potrebi prostorije iznajmljuju za obavljanje ovoga farza, a ponekad se dzuma organizuje i u privatnim stanovima.

Na kraju da kazemo da je ovaj dzemat brojacno mali, ali sve vise i vise aktivan te tako pocinje da dise jednom dusom, molim Allaha dz.s. da im da snage i zdravlja da ustraju u jos dosljednijem provodjenju ibadeta te ucvrscivanju  bratskih odnosa u ovom malom dzematu u Komuni OS.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.