Rehn i Bildt danas u Sarajevu

 

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn i ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt doputovali su danas u Sarajevo uoči sutrašnjeg nastavka butmirskih razgovora sa liderima političkih stranaka u BiH

Na prvom sastanku u Butmiru 9. oktobra Bildt, Rehn i zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg predstavili su liderima političkih partija principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlantskim integracijama, ali učesnicima sastanka nisu ponudili nikakav dokument.

Liderima političkih partija u BiH ostavljen je rok do 20. oktobra da razmotre prijedloge zvaničnika EU i SAD koji su na sastanku iskazali mišljenje da treba da se ustavno konstituiše vlada BiH, umanje nadležnosti Predsjedništva BiH, te da u Ustav budu uključene do sada prenesene nadležnosti sa entieta na BiH.

Nakon ovog sastanka u BiH su ostali američki i evropski ekspertski timovi, koji su u razgovorima sa liderima političkih partija trebali da pripreme prijedlog za nastavak pregovora. Sa liderima političkih partija u BiH u protekle nedjelje razgovarali su Stuart Jones, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, i Zoltan Martinusz, direktor Sekretarijata Savjeta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Na prvom sastanku u Butmiru učestvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović, lider SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.