Å esta godišnjica smrti Alije Izetbegovića

 

Danas je u našoj zemlji obilježena šesta godišnjica od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Tim povodom član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić položio je u 10 sati cvijeće na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Alija Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. u Sarajevu. Njegovoj dženazi prisustvovalo je blizu 200.000 ljudi iz naše zemlje i inostranstva.

Bio je dugogodišnji predsjednik Predsjedništva BiH i lider i počasni predsjednik Stranke demokratske akcije.

Govorio je nekoliko jezika, među kojima su i njemački, francuski i engleski. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te svjetskih priznatih knjiga među kojima su najpoznatije “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja”.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada među kojima su i medalje Centra za demokratiju iz Washingtona; titula počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira istanbulskog Marmara univerziteta; prestižnu nagradu za unapređenje ljudskih prava foruma u Kran Montani i brojne druge.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.