Svjetsko Prvenstvo JA

Baraž, baraž – ukratko o mogućim protivnicima

Svjetsko Prvenstvo JAU ponedjeljak će biti poznato ko je protivnik naše reprezentacije u baražu za odlazak na SP u Južnu Afriku naredne godine, a kandidati su Francuska, Portugal, Rusija i Grčka. Koga god da nam žrijeb donese, biće jako teško, ali ne i nemoguće.

FIFA je odlučila da žrijeb za baraž bude poludirigovan, tako da će naša reprezentacija za protivnika dobiti neku jaku selekciju. Portugal, Francuska, Rusija ili Grčka su reprezentacije koje su mogući protivnici Čirinih izabranika, a koga god dobijemo, jedno je sigurno, neće biti lako.

 

Francuska

HenryFrancuska se po imenu čini nekako najjačim i najtežim protivnikom, ali ako uzmemo njihovu formu i rezultate u posljednje vrijeme nekako se čini da je njihov najjači igrač trenutno, Michel Platini. Predsjednik UEFA-e će učiniti sve da se njegova reprezentacija nađe na SP, tako da nijedna od reprezentacija, Ukrajina, Irska i Slovenija, ne bi željele za protivnika Francuze.

Igra Francuske nije ništa posebno, i da nije Platinija, nekako bi se možda i najlakše igralo protiv Francuza. Njihov igrački kadar je sigurno jak, ali selektor Domenech je stručnjak za pravljenje igrača, ali ne i rezultata. Da kojim slučajem ovu reprezentaciju, u kojoj su takvi igrači kao što su Benzema, Anelka, Ribery, Abidal ili Evra, s klupe vodi naprimjer Aime Jacquet ili Roger Lemere, to bi bila reprezentacija za velike stvari, a ovako se moraju mučiti i s takvim protivnicima kao što su Litvanija ili Farska Ostrva.

 

Portugal

RonaldoDrugi veliki protivnik koji bi mogao zapasti našoj reprezentaciji je Portugal. Sa scene je sišlo nekoliko starijih igrača poput Figa, Coste, Baie i drugih, a glavna zvijezda postao je Cristiano Ronaldo. Sve se vrti oko najskupljeg igrača današnjice, a ni ostali Portugalci nisu nepoznanica.

Portugal je dugo godina igrao najljepši nogomet, ali rezultat je redovito izostajao. Vremena su se promijenila, sada Portugalci igraju nešto tvrđi nogomet, ali su rezultati na posljednjim velikim takmičenjima zadovoljavajući. Na posljednja tri evropska prvenstva su završili među četiri najbolje, a to su isto uradili i na SP u Njemačkoj prije tri godine. Ovaj put im se omaklo nekoliko neplaniranih kikseva, tako da će SP tražiti tek kroz baraž, ali to ne umanjuje njihovu vrijednost.

Ronaldo, Simao, Nani, Pepe, Miguel, Gomes, Quaresma i ostali su velike zvijezde evropskog nogometa, tako da ne bi nimalo valjalo ukoliko nam kuglice dodijele Portugalce, a ne treba zaboraviti ni ono što smo naveli za Francuze. I Portugal ima svog jakog aduta, ukoliko bi slučajno zapelo da se pobrine za sudce. Eusebio je jedan od najutjecajnijih ljudi u svjetskom nogometu. Uz Platinija, Pelea i Beckenbauera, najutjecajniji bez ikakve sumnje.

 

Rusija

ArshavinRusija je u ovom trenutku, barem prema mišljenju potpisnika ovih redova, najjača reprezentacija među potencijalnim našim protivnicima. Imaju ono što drugi nemaju, najboljeg selektora, Guusa Hiddinka. Holanđanin je za kratko vrijeme podigao na noge cjelokupan ruski nogomet, a dokaz ove teze je prošlogodišnji uspjeh na EP.

Igra Rusije bila je, uz špansku, najljepša na evropskom prvenstvu. To se nije mnogo promijenilo ni danas. Andrej Aršavin ili Jurij Žirkov, igrači su najveće klase, a odbrana Rusije čini se neprobojnom s braćom Berezutskij na čelu, te odličnim Ignaševičem.

Ono, što ne treba zaboraviti je i činjenica da će za mjesec dana kada se bude igrala utakmica, u Moskvi biti temperatura ispod nule, i da će stadion biti pod ledom, što sigurno ne odgovara našim igračima. Mnogi timovi su padali u takvim uslovima, tako da bi najbolje bilo izbjeći Ruse, ako je ikako moguće.

 

Grčka

grckaNa kraju dolazimo do zaključka da bi najbolje bilo da nam se sreća u ponedjeljak nasmiješi i podari Grčku. Grčka nije loša, naprotiv, ali ako mora biti zlo daj onda ono najmanje. Otto Rehagel je napravio čudo s grčkom reprezentacijom, a navijači koji prave takvu atmosferu, biće veliki adut Grka. Uvijek su bili.

Gekas, Amanatidis i ostali nisu neka imena, ali su kao kolektiv izuzetno moćni. Rehagel je napravio takvu reprezentaciju u kojoj se u svakom trenutku zna šta ko radi, ali nisu nepobjedivi. Ako ih izvučemo, naš napad bi mogao da odigra ključnu ulogu u tom duelu.

Odbrana grčke reprezentacije je više stara, nego iskusna, tako da bi brzi prodori Džeke i Ibiševića mogli zadati dosta problema Rehagelovim izabranicima. Tu je i golman Nikopolidis, koji je u 40-toj godini sklon pravljenju grešaka, koje mogu u crno zaviti njegovu reprezentaciju.

Jednostavno, ne zna se ko je gori i teži protivnik, ali ipak se Grčka čini nekako najlakšim rivalom. Ronaldo ima mnogo problema s povredama i ako on ne bude igrao, možda bi se moglo igrati i protiv Portugalaca, a Ruse bi trebalo izbjeći po svaku cijenu. Francuska je reprezentacija koja nije u nekoj posebnoj formi, ali s igračima koje imaju nikad ne znate kad mogu proigrati. Biće jako teško, ali vjerujmo u Čirine izabranike, koji nadamo se nikad više neće pokazati igru kakvu su protiv Španije u drugom poluvremenu, osim posljednje dvije minute.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.