‘Lideri znaju šta im je raditi’

Američki ambasador u BiH je gostujući u dnevniku BHT1 večeras potvrdio da postoji set prijedloga koji su iznijeti domaćim političkim liderima, iako su oni negirali proteklih dana da im je bilo šta ponuđeno.

English je rekao da su im prijedlozi prezentirani i da oni imaju 10 dana da se dogovore o principima za postizanje novog sporazuma o rješenju ključnih političkih problema.

 

English je naveo da ozbiljnosti situacije svjedoči dolazak dvojice visokih zvaničnika EU i SAD, te činjenica da je grupa međunarodnih eksperata ostala da radi sa domaćim liderima na iznalaženju rješenja koja je će BiH brzo dovesti u članstvo u NATO te poslije toga i kandidatski status u EU.

Ambasador English je kazao da će najvjerovatnije doći do institucionalnih promjena u strukturi BiH kako bi ona bila spremna da se priključi drugim evropskim zemljama i bude njihov ravnopravan partner.

Lideri u BiH sada imaju 10 dana da postignu sporazum prije nego se Carl Bildt, švedski ministar vanjskih poslova, i zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, vrate u našu zemlju na konačno postizanje sporazuma.

Uprkos različitim tumačenjima stranačkih lidera, pa i tvrdnji da se BiH neće održati i da se ništa ne može dogovarati van institucija, koje dolaze od premijera RS Milorada Dodika, očito je da će ovaj snažan pritisak Amerike i EU donijeti rezultate.

Taj optimizam potvrdio je i visoki predstavnik Valentin Inzko koji je najavio poboljšanje situacije u BiH u skorije vrijeme.

 

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.