Nevjerovatan epilog, Oliver Knezović pobjegao sudskoj policiji!

“Policijska uprava MUP-a Kantona Zapadnohercegovačkog predala je osumnjičenog u nadležnost sudske policije. Oko 00.30 sati dobili smo dojavu da je osumnjičeni pobjegao”, kazao je glasnogovornik Zapadnohercegovačkog kantona Damir Čutura. On je dodao kako policija intenzivno traga za osumnjičenim.

Osumnjičeni za ubistvo Vedrana Puljića, navijača Sarajeva ubijenog tokom prekjučerašnjih nereda u Širokom Brijegu, nije policajac, iako su ranije neslužbene informacije govorile upravo suprotno, navode hrvatski mediji.

 

Prema najnovijim informacijama iz krugova bliskih policijskom vrhu osumnjičeni za ubistvo Vedrana Puljića pobjegao je. Prema istom izvoru za bjeguncem tragaju sve raspoložive policijske snage.

Prema neslužbenim informacijama, osumnjičeni se sam prijavio policiji jer, kako je rekao, nije mogao izdržati ono što se dogodilo. Policiji je rekao kako je u neredu u kome se našao bio napadnut te je pucao u samoodbrani i to, kako je rekao, u gomilu.

Iako su policija i doktori tokom nedjelje tvrdili kako je Vedran Puljić poginuo od udarca kamena tj. nekog oštrog predmeta, u ponedjeljak je i prije priznanja osumnjičenog potvrđeno kako se radilo smrtonosnom pogotku iz vatrenog oružja. To je potvrdila dežurna tužiteljica Hercegovačko-neretvanskog kantona Vesna Čavar i tako demantovala glasnogovornika MUP-a kantona Zapadnohercegovačkog Damira Čuturu koji je preksinoć odbacio tvrdnje o ubistvu iz vatrenog oružja.

Policija je u Širokom Brijegu privela 20-ak osoba na ispitivanje u vezi sa ubistvom Puljića, a šest ih je zadržano. Istragu vodi lokalni MUP uz nadzor Federalne policije, čime je ispunjena želja demonstranata u Sarajevu, koji su izričito tražili sa se u istragu uključi Federalna policija, jer verziji događaja kako ih prikazuje hercegovački MUP ne vjeruju.

Prema prvim neslužbenim informacijama u pritvoru je bio zadržan i policajac za koga se tvrdilo kako je priznao pucanje u navijače. Međutim, ta se informacija pokazala netačnom.

Inače, sinoć je u Širokom Brijegu održan sastanak zamjenika predsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe sa premijerom kantona Zapadnohercegovačkog Zvonkom Jurišićem i kantonalnim ministrom unutrašnjih poslova, a razgovaralo se i o puštanju navijača Sarajeva iz pritvora.

(24si)

Pritvoreni navijači na slobodi, protest okončan

Noćas oko 3 sata završeno je razilaženje navijača i građana koji su u centru Sarajeva mirnim protestom tražili oslobađanje sedam svojih prijatelja zadržanih u pritvoru u Širokom Brijegu.

Kako je noćas javio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, navijači su pušteni iz pritvora, a kako je to bio jedan od primarnih zahtjeva okupljenih demonstranata, oko 3 sata poslije ponoći oni su otišli svojim kućama.

Navijači su u Sarajevo stigli sa očiglednim povredama po glavi, licu i ostalim dijelovima tijela. Prema njihovim tvrdnjama, bili su izloženi maltretiranju, premlaćivanju i držanju u neljudskim uslovima. Neposredno nakon hapšenja i privođenja u širokobriješku policijsku stanicu, policija je dopustila mještanima i navijačima Širokog da uđu u službene prostorije i udaraju privedene navijače. Sedam navijača Sarajeva ležalo je na podu sa lisicima na rukama i nogama dok su bili konstantno maltretirani. U toku noći zatražili su medicinsku pomoć, a jedan od uhapšenih navijača kao uspomenu iz Širokog nosi 12 šavova na glavi.

Medicinsko osoblje Širokog Brijega nije im izdalo adekvatnu dokumentaciju o povredama, pa su sinoć, na putu prema Sarajevu, svratili do Regionalnog kliničkog centra dr. Safet Mujić gdje su pregledani.

Kako je rekao jedan od uhapšenih navijača, rečeno im je da će biti zadržani u pritvoru 30 dana, ali je potpredsjednik FBiH urgirao na njihovom puštanju. Optuženi su za nekoliko različitih krivičnih djela te za materijalnu štetu od 100.000 maraka.

Kebo se, podsjetimo, jučer popodne, zajedno sa predstavnikom Udruženja navijača FK Sarajevo, u službenim vozilima pod pratnjom zaputio u širokobriješki zatvor.

Utakmice Kupa BiH zakazane u srijedu, 6. oktobra odgođene su do daljnjeg.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.