Priča je završena, idemo u baraž!

 

Estonija – BiH 0-2

Pobjeda za historiju, pobjeda koja vodi u baraž i konačno vraća veliki osmijeh na lice bh. nacije. Izabranici Čire Blaževića na travnjak su istrčali sa crnim trakama oko ruku zbog tragične smrti Vedrana Puljića, navijača Sarajeva. U dijelu tribine koji je određen za BH Fanaticose vladao je potpuni muk u uvodne 24. minute.

Naši su od početka krenuli ofanzivno, no prve dvije prilike zaustavljene su zbog evidentnih ofsajd pozicija, što sucima nije promaklo. U 12. minuti zaprijetio je Džeko, ali je golman domaćih bio na oprezu. Pet minuta kasnije duboki uzdasi na tribini gdje su bh. navijači. U odličnoj prilici našao se Ibričić. Ipak, nogometaš Hajduka nije najbolje zahvatio loptu pa je šansa otišla u nepovrat. Pritisak “zmajeva” je rastao. U 25. minuti sa sjevernog dijela tribine stiže gromoglasna podrška našim reprezentativcima. To je izgleda još više motivisalo Spahića i društvo. Igrao se 31. minut kada je Misimović fantastično centrirao sa lijeve strane, Džeko je u šesnaestercu pobjegao svojim čuvarima i glavom poentirao za 1-0. Bio je to osmi gol napadača Wolfsburga u kvalifikacijama.

Estonci su najbolju priliku u prvom dijelu propustili u 43. minuti. Naime, nakon greške naše odbrane zaprijetio je Voskoboinikov, ali nije uspio pogoditi loptu na pravi način. Do kraja prvog dijela rezultat se nije mijenjao, osim što je u sudijskoj nadoknadi Senijad Ibričić zaradio žuti karton. Statistika pokazuje da mu je to druga javna opomena u kvalifikacijama, tako da neće igrati u okršaju sa Španijom.

Nastavak je odmah u uvodu donio novu priliku za BiH. No, Vedad Ibišević nijo bio precizan. Do 64. minute nije se dešavalo ništa vrijedno pomena, a onda sjajan akcija naših. Rahimć prekida napad Estonije, predaje loptu Misimoviću koji ponovo fantastično asistira. Ovaj put oštra lopta za Ibiševića, napadač Hoffenheima obilazi golmana domaćih i pogađa za 2-0. U 77. minuti svoj udarac okušao je Sanel Jahić, ali lopta odlazi pored gola. Pet minuta kasnije Džeko sjajno puca glavom, ipak nije poentirao. Pet minuta prije kraja šef našeg nogometnog tima vrši prvu izmjenu, Muratovića je zamijenio Berberović. Kasnije je Hasagića zamijenio Begović.

Poslije posljednjeg sudijskog zvižduka rezultat je glasio 2-0 za BiH čime je naša reprezentacija po prvi put izborila dodatne kvalifikacije!

Kvalifikacije za SP

Estonija – Bosna i Hercegovina 0:2 (E. Džeko 30’, V. Ibišević 64’)
Armenija – Španija 1:2 (R.Arzumanyan 58’ / C.Fabregas 33’, (Penal) Mata 64’)

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.