Ministarstvo kulture i sporta: Kup otkazan, prekida se Premijer liga BiH?

Revanš mečevi fudbalskog Kupa BiH su otkazani, a Ministarstvo kulture i sporta FBiH zatražilo prekid i Premijer lige zbog tragedije u Širokom Brijegu.

Poslije nereda u Širokom Brijegu, u kojima je ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić, Komitet za takmičenje Fudbalskog saveza BiH, uz saglasnost Predsjedništva BiH, odložio je revanš mečeve osmine finala Kupa BiH, koji su trebalo da budu odigrane u srijedu. Ako ne bude novih incidenata, revanš mečevi osmine finala trebalo bi da budu odigrani 21. oktobra.

 

Istovremeno, Ministarstvo kulture i sporta pokrenulo je inicijativu da se prekine takmičenje u Premijer ligi BiH dok ne bude donijet zakon o spriječavanju nasilja na sportskim manifestacijama na nivou države.

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je šokirano događajima s krvavim epilogom u Širokom Brijegu.

“Umjesto da sport da svoj doprinos ukupnom vaspitno-obrazovnom procesu i afirmaciji pozitivnih ljudskih vrijednosti, doživjeli smo tragediju nesagledivih posljedica. S obzirom da klubovi, a ni Fudbalski savez BiH ne daju garanciju da se slične stvari neće ponavljati, tražimo da se prekine takmičenje u Premijer ligi BiH dok ne bude donijet zakon o spriječavanju i suzbijanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, na šta nas obavezuju Evropska konvencija i Zakon o sportu u BiH”, navodi se u saopšenju Federalnog ministarstva kulture i sporta.

(fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.