Sarajevo blokirano; Navijači FK ‘Sarajeva’ traže pronalaženje ubice

 

Blizu hiljadu navijača Sarajeva i ostalih građana blokiralo je glavnu saobraćajnicu kod Alipašine džamije očekujući ispunjavanje zahtjeva koji su sinoć upućeni Federalnoj upravi policije.

Udruženje navijača FK Sarajevo zahtjeva pronalaženje počinilaca zločina, istragu federalnih inspektora, zatim smjenu čelnih ljudi MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, obdukciju tijela na Federalnom niovu, smjenu odgovornih lica iz Nogometnog saveza BiH koji su odobrili odigravanje utakmica u Mostaru i Širokom Brijegu u istom terminu. Navijači FK Sarajevo od vlasti Sarajeva očekuju i počast poginulom Vedranu Pujiću.

Prema posljednjim informacijama, spisku je dodan i zahtjev za puštanjem uhapšenih lica koja se nalaze u policijskoj stanici u Širokom Brijegu i koja su, prema riječima njihovim najbližih, izloženi fizičkom maltretiranju.

Predstavnik Udruženja navijača FK Sarajevo istakao je da nikakve nasilne mjere neće biti poduzimane, ali da će se svaki dan blokirati saobraćaj sve dok zahtjevi ne budu ispunjeni.

Prema riječima Roberta Cvrtka, portparola Federalne uprave policije, u Široki Brijeg je upućena ekipa istražitelja i inspektora koja je uključena u segment ubistva i segment zakonitog postupanja policije. Prema riječima inspektora FUP-a koji je došao na mjesto protesta, njihovo djelovanje ograničeno je ingerencijama Federalne uprave policije.

Protestima su se pridružili igrači i stručni štab FK Sarajevo na čelu sa trenerom Mehmedom Janjošem koji je duboko potresen jučerašnjim tragičnim dešavanjima u Širokom Brijegu.

“Ja podržavam navijače koji korektno i pošteno navijaju za svoj klub i svi igrači i stručni štab podržavaju proteste i zahtjeve navijača. Ja ću zatražiti od Uprave FK Sarajevo da ne idemo na utakmicu Kupa BiH u srijedu, ali ćemo vidjeti kakva će biti njegova odluka”, rekao je Janjoš.

Komentarišući izjavu Bogdana Čeke, potpredsjednika NS BiH, da se zabrane gostovanja navijača u Premijer ligi, Janjoš se zapitao kakve bi to bile utakmice bez navijača i da tu nema prosperiteta u fudbalu i da je apsurdno da se utakmice igraju bez navijača.

“Jedino adekvatno rješenje je donošenje zakona o sportu. Kada se on napravi onda će se sve regulisati i privućemo publiku na stadion”, rekao je vidno potreseni Janjoš.

Kapiten i golman Sarajeva Muhamed Alaim bio je svjedok incidenata kada je, nakon što je čuo pucnjavu istrčao na ulicu gdje ga je dočekao haos.

“To sam doživio 92. i 95. godine i opet sada. To je bio rat, krave glave, popucala stakla, pucnjava. To se ne može opisati. Momak je pao pored mene, šiklja mu krv, pokušao sam mu pomoći, stavio sam mu svoju majicu na ranu. Slušao sam jutro izjave i pitam se je li to razlog da se puca na nevinog momka, da jedno nevino dijete izgubi život. Tvrdi se da su navijači Sarajeva došli naoružani. Jesu, došli su naoružani šalovima i zastava. Do Širokog Brijega su ih pretresli 19 puta i onda neko kaže da su bili naoružani. Ovo je za mene lično kraj svijeta”, rekao je Alaim. On je dodao da su i zaštitari unutar stadiona tukli djevojke koje su se sklonile u svlačionice.

Alaim je istakao svoju podršku navijačima Sarajeva i zahtjevima koji su upućeni nadležnim organima. “Mi ćemo zajedno sa ovim ljudima istjerati pravdu do kraja. Na ovome neće ostati”, kategoričan je Alaim.

Alaim je podsjetio na dešavanja u Posušju prije nekoliko godina kada je također na navijače i igrače Sarajeva potezano vatreno oružje što je, kako je rekao, zataškano u medijima.

Protesti i blokade saobraćajnica najavljene su za sutra i u Zenici, Mostaru i Tuzli u Sarajevu su nastavljeni i tokom noći.

Navijači Fudbalskog kluba Sarajevo i Nogometnog kluba Željezničar, koji su još okupljeni u centru Sarajeva, traže od nadležnih informacije o svojim prijateljima koji su ostali zadržani u Širokom Brijegu.

Prisutnima se ranije obratio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, koji se potom uputio u Mostar da obiđe povrijeđene i u Široki Brijeg da razgovara sa Zvonkom Jurišićem, premijerom Zapadnohercegovačkog kantona.

Selektor nogometne reprezentacije BiH Miroslav Čiro Blažević rekao je da ‘ovo treba da se dostojanstveno održi, bez eskalacije sukoba širih razmjera’.

Čiro je također rekao da je atmosfera u samoj reprezentaciji narušena nakon ovih događaja jer su sami igrači jako potreseni ovim događajem, i pozvao je organe vlasti da što prije riješe ovaj slučaj i pronađu počinioce.

Prema nekim navodima, navijačima bi se trebala pridružiti i grupa navijača Veleža koji su navodno na putu ka Sarajevu.

Još uvijek nije poznato kada bi blokada mogla biti okončana.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.