Krv i lom u neredima-Navijač Sarajeva poginuo u Å irokom

 

Sarajlija Vedran Puljić (24), navijač Fudbalskog kluba Sarajevo, preminuo je od povreda glave zadobijenih u sukobima uoči utakmice Široki Brijeg – Sarajevo u Širokom Brijegu.

Prema informacijama iz policije u Širokom Brijegu, Puljić je najvjerovatnije pogođen kamenom tokom obračuna navijača Sarajeva s policijom i domaćim pristalicama. Puljić je, istakli su u policiji, dovezen mrtav u Dom zdravlja u Širokom Brijegu.

U sukobima je, prema policijskim podacima, povrijeđeno 16 policajaca i 15 navijača i građana, od kojih šest teže. Među povrijeđenim policajcima je i zamjenik komandira Policijske stanice Široki Brijeg. U Hitnoj pomoći u Širokom Brijegu i mostarskoj bolnici vladao je haos, jer su u kratkom vremenskom razdoblju primili veliki broj povrijeđenih.

“Na Univerzitetsko-klinički centar u Mostaru primljeno je 13 osoba. Dvije osobe su teže povrijeđene, a nekoliko navijača je nakon ukazane ljekarske pomoći pušteno na kućno liječenje”, kazala je portparol Univerzitetsko-kliničkog centra u Mostaru Ana Marija Dedić, navodeći da su povrijeđene osobe iz Sarajeva, Mostara i Širokog Brijega.

Policija je kazala da je privedeno 20 građana Širokog Brijega i devet navijača Sarajeva. U policiji su kazali da nisu očekivali nerede, te da je meč između Širokog Brijega i Sarajeva označen utakmicom umjerenog rizika.

“Najavljen je dolazak 150 navijača Sarajeva, ali ih je stiglo više od 500. Angažovali smo 50 policajaca i 30 zaštitara, što smo smatrali dovoljnim za obezbjeđenje najavljenog broja navijača”, istakli su u policiji.

Neredi su izbili oko sat prije početka utakmice odmah po dolasku navijača Sarajeva u Široki Brijeg, kada je oko 500 gostujućih fanova počelo da uništava sve pred sobom i sukobljava se s policijom i mnogo manjom grupom domaćih pristalica. Delegat utakmice čorđe Starčević odmah je odgodio susret, jer zbog masovne tuče nije bilo uslova za odigravanje ovog meča.

Najžešći sukobi dogodili su se iza sjeverne tribine stadiona “Pecara”, gdje su navijači Sarajeva policiju zasuli kamenicama. “Horde zla”, navijači Sarajeva, su u krugu oko 500 metara oko stadiona polupali ugostiteljske objekte, prodavnice i kuće, a glavna prometnica i ulica kraj stadiona nakon obračuna podsjećala je na ratnu zonu.

U sukobu s policijom čuli su se pucnji iz vatrenog oružja, a jedan građanin Širokog Brijega ranjen je u nogu. Prema nezvaničnim informacijama, jedan navijač Sarajeva je oteo pištolj policajcu, a pretpostavlja se da je upravo on ranio mještanina. U policiji su ustvrdili da njihovi pripadnici nisu koristili oružje. Policija nije uspijevala da zavede red, jer se na i oko stadiona nalazio mali broj pripadnika snaga bezbjednosti. Najveći broj policajaca iz Širokog Brijega bio je upućen u Mostar, gdje se odigravala utakmica između vječitih rivala Zrinjskog i Veleža, koja je proglašena visokorizičnom.

Nemiri u Širokom Brijegu zaustvljeni su tek kada je pola sata kasnije tamošnjoj policiji stiglo pojačanje dijela Specijalne policije iz Mostara, koji su upotrijebili suzavac i vodene topove. Krvavi obračun trajao je gotovo sat vremena, a za to vrijeme polupano je i zapaljeno više automobila, među kojima su bili i policijski. Nakon što su ih specijalne policijske snage razbile u nekoliko grupa huligani su se uputili prema centru grada, a jedna grupa je, prema nezvaničnim informacijama, izbola nožem mještanina ispred njegove kuće u blizini stadiona. Sve automobile na koje su navijači iz Sarajeva naišli su razbili, a načinjena je i velika materijalna šteta na sportskoj dvorani. Prema izjavama očevidaca, policija je jedva uspjela spriječiti huligane u namjeri da zapale benzinsku crpku.

Nakon što se situacija smirila policija je navijače Sarajeva otpratila u autobuse, koji su krenuli put glavnog grada BiH.

Kako nezvanično saznajemo u Upravi Širokog Brijega, gostujući tim je na vrijeme prijavio dolazak svojih navijača, ali u mnogo manjem broju, zbog čega i nije bio angažovan veći broj policajaca.

Jedan od fudbalera Sarajeva ispričao je za “Nezavisne” da je ovo bio unaprijed osmišljen scenario od strane njihovih navijača, koji su na taj način željeli iskazati neslaganje s Upravom kluba. Prema našim saznanjima, grupa navijača “bordo tima” čak je i sugerisala fudbalerima Sarajeva uoči ove utakmice da ne igraju meč u Širokom Brijegu.

U Upravi sarajevskog tima nisu željeli da govore o ovim navodima, a Nihad Baljak, direktor Sarajeva, kaže da su obavili svu potrebnu proceduru u vezi sa dolaskom njihovih navijača u Široki Brijeg.

“Naši navijači, kao i uvijek do sada, i u Široki Brijeg su došli organizovano. Obavili su svu potrebnu proceduru uključujući i to da su se najavili nadležnoj policijskoj upravi i domaćem klubu. Stigli su organizovano autobusima i ništa se nije dešavalo bez ranije najave”, dodao je Baljak.

On je kazao da su igrači i članovi Uprave Sarajeva već bili na stadionu kada su se počele dešavati nemile scene.

“Nisam vidio šta se dešavalo vani, a mi smo pokušali pomoći nekim od naših navijača. Došli su na stadion gdje su im prvu medicinsku pomoć pružili naši klupski ljekari i fizioterapeuti. Jedan navijač je imao duboku ranu u predjelu glave, te je sa stadiona prevezen u Hitnu pomoć”, rekao je Baljak.

Šef stručnog štaba Sarajeva Mehmed Janjoš potvrdio je da niko od igrača nije povrijeđen.

“Ne mogu komentarisati nemila dešavanja, jer ne znam detalje”, rekao je Janjoš.

Zlatan Mijo Jelić, predsjednik Uprave Širokog Brijega, istakao je da je na tribinama bilo sve pod kontrolom i da je do nemira došlo van stadiona kada su stigli gostujući navijači.

“Navijači Sarajeva su počeli demolirati sve oko stadiona. Što se tiče unutrašnjosti stadiona sve je bilo korektno”, dodao je Jelić.

Uprava i fudbaleri Sarajeva nakon izbijanja nereda smješteni su u svlačionicu, gdje su sačekali da se situacija smiri.

Zoran Galić, policijski komesar MUP-a Zapadno-hercegovačke županije, istakao je da će ispitati djelovanje policije kako bi utvrdili da li je bilo propusta u obezbjeđenju utakmice.

(Nezavisne)



Još uvijek nepotvrđeno-Preminuo i drugi navijač Sarajeva?

Prema nezvaničnim informacijama sa terena od navijača FK Sarajevo koji se trenutno nalaze u Mostaru, i drugi navijač ovog kluba preminuo je noćas u bolnici. Navodno je zbog teških povreda i činjenice da je bio srčani bolesnik, podlegao nakon bolničkog tretmana.

U međuvremenu, povrijeđeni su počeli stizati u sarajevski CUM gdje ih očekuje tim ljekara koji će im pružiti pomoć, a na terenu su i neki od zvaničnika iz vlasti…….

Za to vrijeme, prema iskazima navijača, pokazuju se kao netačne infomacije koje cijelo poslijepodne plasiraju hrvatski i hercegovački mediji, i sve se manje čine vjerodostojnim jer izjave navijača Sarajeva koje polako stižu , daju potpuno drugu sliku o onome što se danas dešavalo na ulicama Širokog Brijega.

Ponajprije, o tome kako je ubijen Sarajlija Vedran Puljić jer je očito da se radi o ubistvu.

Zagrebački Jutarnji list je objavio da postoje dvije verzije kako se dogodila tragedija. Jedna je da je navijač oteo policajcu pištolj i počeo mahnito pucati. Nakon toga su ga ustrijelili drugi policajci. Druga je da je suparnički navijač oteo pištolj policajcu i ubio navijača Sarajeva. Službenih informacija još uvijek nema.

Svjedočenja nekih navijača govore i o tome da je cijeli Široki Brijeg napao na dvjestotinjak navijača FK Sarajevo, i da su čak i policajci koji su bili dužni smiriti nemire, uzvikivali – ‘Ubij balije!’ . Radi se o navodno organiziranom napadu pripremljenom za sarajevske navijače.

Trenutno se, prema navodima nekih od njih, dobijenih sa mjesta događaja, dosta navijača nalazi u policiji i izloženi su maltretiranju.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.