Incko: Raspad Bosne i Hercegovine ne dolazi u obzir!

Visoki predstavnik Valentin Incko objavio je danas da je nametnuo set zakona koji će omogućiti zaključenje supervizije nad distriktom Brčko do 15. novembra ove godine.

Incko je na konferenciji za novinare istakao da nije sretan što je morao koristiti svoja ovlaštenja da završava nešto što su entiteti bili obavezni da učine još prije devet godina.

Nametnuti zakoni odnose se na pitanja promjene državljanstva građana distrikta, snabdijevanje strujom i na podjelu sredstava od sukcesije bivše SFRJ. 

 

I Srbija i Hrvatska žele cjelovitu BiH

“To nikako ne dolazi u obzir”, poručio je danas u Sarajevu visoki predstavnik Valentin Inzko odgovarajući na novinarska pitanja vezano za nedavne izjave premijera RS Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića u kojima se spominje mogućnost raspada BiH.

“Međunarodna zajednica je u BiH i zbog toga da čuva integritet i suverenitet BiH. Mislim da to žele i susjedi BiH”, rekao je visoki predstavnik.

Naveo je da je predsjednik Srbije Boris Tadić nedavno, prilikom posjete Palama, potvrdio da Srbija podržava integritet BiH i da želi da BiH kao cjelovita država uđe u NATO i EU.

Istaknuo je da je danas kod njega bio i hrvatski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Goran Jandroković, koji je ponovio identičan stav Hrvatske.

(Srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.