U akciji SIPA-e uhapšeni Hodžić, Memić, Salčin i Hakalović

 

Policijski službenici Državne agenicije za istrage i zaštitu (SIPA), uz sudjelovanje Jedinice za specijalnu podršku, a na osnovu naredbe Tužilaštva BiH, uhapsili su četiri osobe, koje su osumnjičene za krivična djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” i “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

Danas, u ranim jutarnjim satima, uhapšeni su Nedžad Hodžić zvani “Džon Vejn”, rođen 15.3.1969. u Novom Pazaru u Republici Srbiji, nastanjen u Sarajevu, Mensur Memić zvani “Menta”, rođen 28.6.1966. u Prijedoru, nastanjen u Bihaću, Dževad Salčin zvani “Struja”, rođen 13.7.1956. u Malom polju u opštini Mostar, nastanjen u Mostaru i Senad Hakalović, rođen 11.11.1966. godine u Konjicu, nastanjen u Buturović polju u opštini Konjic.

Oni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su da su na području sela Trusina u opštini Konjic, u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine sudjelovali u izvršenju krivičnog djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv civila hrvatske nacionalnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tog dana, u ranim jutarnjim satima, izvršen je napad na selo Trusina.

Napad su izvršili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije RBiH pod nazivom “Zulfikar” i pripadnici 45. brdske brigade Armije RBiH “Neretvica”.

Napad je bio usmjeren na civilno hrvatsko stanovništvo sela Trusina, a u toku napada pripadnici ovih jedinica su ubili 19 civila, ranili četiri civila, od kojih i dva djeteta starosti od dvije i četiri godine, a ubijena su i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Svi ubijeni i ranjeni su pripadnici hrvatskog naroda.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih, a nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga o određivanju pritvora.

Uporedo sa hapšenjima, službenici SIPA-e će na području opštine Konjic, ali i u više drugih gradova u BiH, izvršiti pretres na 17 lokacija koje koriste fizičke i pravne osobe, a za koje postoji osnovana sumnja, da bi se u njima mogli nalaziti dokazi bitni za ovaj krivični postupak.

Jutros akcija i u Sarajevu

Agencija za ustrage i zaštitu BiH (SIPA) kasno sinoć je u Sarajevu započela akciju širih razmjera na prikupljanju informacija u vezi sa zločinima počinjenim 1993. godine u Trusini kod Konjica, potvrdio je novinarima portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema dosadašnjim informacijama pretreseno je više objekata, među kojima su i stanovi i kuće u središtu grada, javila je Federalna televizija (FTV).

Među pretresenim objektima je i stan bivšeg generala Armije RBiH Sefera Halilovića. Jake policijske snage nalaze se na Grbavici ispred zgrade u kojoj Halilović stanuje.

– Sefer Halilović nije uhapšen u današnjoj akciji – kazao je Grubešić.

Halilović danas nije viđen u parlamentu čiji je član, a koji zasjeda u Sarajevu.

Halilović: “Mafijaški upad po političkom diktatu”

Iz stana generala Sefera Halilovića pripadnici SIPA-e danas su izuzeli svu dokumentaciju koja se odnosi na ratni period, a njegov sin Semir Halilović izjavio je da je riječ o, kako je rekao, mafijaškom upadu po političkom diktatu.

“Radi se džakovima oduzetog materijala. Cijela soba dokumentacije sa 400 do 500 hiljada papira. Ljudi su došli sa papirom na kome piše da se iz stana Sefera Halilovića izuzme sve što ima veze sa ratom”, rekao je Halilović.

On tvrdi da je akcija SIPA-e siledžijska i nelegalna i da je izdejstvovana privatnim vezama tužioca Vesne Budimir koja vodi istragu o zločinima u Trusinama kod Konjica.

Oduzeta i dokumentacija Haškog suda

“Dokumentacije vezane za slučaj Trusina nema u našem stanu. U našem stanu nalazi se dokumentacija vezana za slučaj Grabovica, koju nam je vratio Haški sud po okončanju procesa pred Tribunalom 2007. godine. Izuzeta je čak i dokumentacija Haškog suda, za šta je bilo potrebno odobrenje Tribunala”, rekao je Halilović.

On kaže da njegov otac nema veze sa slučajem Trusine, te da su u ovoj akciji uhapšeni nekadašnji vojnici iz jedinice “Zulfikar” i neki mještani iz tog sela kod Konjica.

“Ovo je jedna vrsta pritiska i čišćenja bosanskih kadrova pred izbore koji trebaju da promijene postojeće kadrove i postojeće stanje”, ocijenio je Halilović.

“Riječ je o klasičnom prepadu i maltretiranju. Došlo je nekoliko specijalaca i inspektora koji se u početku nisu ponašali korektno. Oni su za svjedoke uzeli ljude koje mi ne poznajemo i koji su sve vrijeme bili pritvoreni u stanu, jer im nisu dopuštali da izađu. U početku je bilo veoma napeto, a kasnije se situacija stabilizovala”, opisao je Halilović akciju državne agencije.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.