Žrtve zločina prijete da neće svjedočiti protiv Karadžića

 

Udruženja koja okupljaju žrtve proteklog rata u Bosni i Hercegovini i njihove porodice najavili su da će u slučaju daljnjeg skraćivanja optužnice protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića pozvati svoje članstvo da u Haškom tribunalu ne svjedoči u ovom procesu.

To je saopćeno danas u Sarajevu tokom protesta triju takvih asocijacija – Saveza logoraša BiH, Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” te Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Brojni članovi tih udruženja doputovali su iz cijele BiH na ovaj protest održan ispred zgrade Ujedinjenih naroda.

Za to vrijeme njihovi predstavnici razgovarali su u sarajevskom uredu Haškog tribunala s predstavnikom tog ureda Refikom Hodžićem te s predstavnicima Haškog tužilaštva.

Hodžić je nakon razgovora kazao novinarima da će hitno u Tribunal prenijeti vrlo ozbiljno upozorenje žrtava o njihovom mogućem bojkotu svjedočenja u procesu protiv Karadžića.

Prenijet će također i zahtjev udruženja da se njihovi zastupnici hitno sastanu s predsjednikom i glavnim tužiocem Tribunala.

Zahtjeve je potvrdio i Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša, kao jedan od učesnika ovih razgovora, zajedno s Bakirom Hasečić, predsjednicom Udruženja “Žena – žrtva rata” i Munirom Subašić, predsjednicom Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Hasečić je izjavila da će žrtve, ukoliko nepravda prema njima bude nastavljena, tražiti od Evropskog parlamenta da izglasa posebnu rezoluciju o ugroženosti muslimana kao manjine u Evropi.

Članovi ovih triju udruženja ogorčeni su zbog odluke Sudskog vijeća Haškog tribunala kojom se traži skraćivanje već skraćivane optužnice protiv Karadžića i reduciranje rada u tom predmetu zbog, kako je navedeno, nedostatka prostora, vremena i novca.

To a i jučerašnju vijest o prijevremenom puštanju iz zatvora već osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić žrtve doživljavaju kao tešku nepravdu prema njima i njihovim porodicama.

Ogorčenje izražavaju izjavama da im pravda nikad neće biti dostižna ako bude nastavljen ovakav odnos prema njihovoj tragediji te izjavama da je zločincima iz proteklog rata gledano kroz prste pa neki od njih mirne duše mogu reći da im se isplatilo biti zločinac.

Tokom današnjeg protesta žrtve su isticale i ogorčenost zbog istupa aktuelnog premijera Republike Srpske Milorada Dodika u kojem on izobličava teški zločin počinjen nad mladim ljudima na tuzlanskoj Kapiji tokom proteklog rata u BiH.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.