UN: I Izrael i Palestina počinili ratne zločine

 

Istragom UN o izraelsko-palestinskom sukobu u pojasu Gaze početkom ove godine utvrđeno je da postoje pokazatelji da su obje strane počinile ratne zločine, navodi se u danas objavljenom dokumentu UN.

UN su saopštile da je u istrazi, koju vodi bivši južnoafrički sudija Ričard Goldston, zaključeno da su u izraelskim operacijama na palestinskim teritorijama između 27. decembra i 18. januara počinjeni “ratni zločini, možda i zločini protiv čovječnosti”.

U izvještaju je “zaključeno da takođe postoje pokazatelji da su palestinske naoružane grupe počinile ratne i zločine protiv čovječnosti” ispaljujući rakete na južni dio Izraela.

Izrael koji je odbio da sarađuje u istrazi uz obrazloženje da je Savjet UN za ljudska prava, koji je tražio istragu, pristrasan na štetu Izraela, odbacio je te zaključke.

U izvještaju na 575 strana, koji će kasnije ovog mjeseca biti predstavljen na Savjetu UN za ljudska prava, navodi se da se napadi izraelskih snaga u južnom dijelu grada Gaze, gdje su bombardovane kuće u kojima su se nalazili civili, svode na ratne zločine.

Navedeno je da su sedam slučajeva u kojima su civili ubijeni dok su pokušavali da pobjegnu iz kuća iako su mahali bijelim zastavama, kao i bombardovanje džamije u vrijeme molitve, kada je poginulo 15 civila, bili ratni zločini.

“Neposredni i namjerni napadi” na bolnicu i hitnu pomoć u gradu Gaza “mogu biti ratni zločini”, navodi se u izvještaju.
Nekoliko Palestinaca je reklo i da su ih izraelske snage koristile kao ljudske štitove, kaže se u izvještaju.

Palestinske grupe su, s druge strane, ispaljivale rakete iz Gaze na južni Izrael ne razlikujući vojne mete od civilnih naseobina, dodaje se u izvještaju o istrazi koju je vodio Goldston, između ostalog, i bivši glavni tužilac Haškog tribunala.

“Kada ne postoji ciljana vojna meta, i rakete i minobacački projektili su ispaljeni na oblasti naseljene civilima, to se određuje kao smišljen napad na civilnu populaciju”, navodi se u izvještaju i dodaje da ta djelovanja predstavljaju ratne zločine, a mogu biti i zločini protiv čovječnosti.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je mandatom misije i rezolucijom, donijetom pre istrage, dat “legitimitet terorističkoj organizaciji Hamas i zanemarena smišljena strategija Hamasa da iskoristi palestinske civile kao pokriće za provođenje terorističkih napada”.

U saopštenju se navodi da će uprkos uzdržanosti, Izrael pažljivo razmotriti izvještaj i dodaje da je izraelsko ministarstvo odbrane razmotrilo više od 100 optužbi povodom djelovanja njegovih snaga, poslije čega su pokrenute 23 krivične istrage.

Palestinski zvaničnici za sada nisu komentarisali izvještaj.

(Onasa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.