Sud pomilovao Biljanu Plavšić, 27.10. na slobodi

 

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije odobrio je zatvorenici Biljani Plavšić ranije poštanje na slobodu, saznaje agencija AP. Nakon što odsluži dvije trećine svoje 11-godišnje kazne, bivša predsjednica bosanskih Srba moći će ići kući.

Odlukom o pomilovanju, a u skladu sa švedskim zakonima, Plavšićeva će 27. oktobra ove godine dobiti pravo puštanja na prijevremenu slobodu.

Plavšićeva (79) je jedna od najstarijih političkih lidera koje je osudio Sud Ujedinjenih nacija. U februaru 2003. osuđena je na zatvorsku kaznu zbog zločina protiv čovječnosti, a od juna 2003. kaznu izdržava u zatvoru Hinsenberg u švedskom gradu Orebou. Prije odlaska u Švedsku godinu i po je provela u kućnom pritvoru u Beogradu.

U dogovoru sa tadašnjom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte Plavšić je priznala krivicu za zločine protiv čovječnosti u BiH, odnosno progon nesrpskog stanovništva u BiH, a tužitelji su zauzvrat odustali od sedam ostalih tačaka optužbe koji su je teretili za genocid i ratne zločine.

U sporazumu koji je potpisala navodi se da je prihvatila krivicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, te da je “planirala, poticala, naređivala i pomagala istrebljenje nesrpskog stanovništva” u 37 bosanskohercegovačkih opština.

“Uprkos ozbiljnosti njenih zločina, zaključujem da će do 24. oktobra 2009. godine gospođa Plavšić odslužiti dvije trećine kazne. Uzimajući u obzir da su druge osuđene osobe u sličnim situacijama bile podobne za rano puštanje, nakon odsluženja dvije trećine kazni, ovaj faktor podržava njenu podobnost za rano puštanje”, smatra Patrick Robinson, predsjednik MKSJ.

Uz informaciju da je stekla uslove za prijevremeno puštanje, švedske vlasti su MKSJ-u dostavile izvještaje o ponašanju i psihološkom stanju bivše predsjednice Republike Srpske.

“U izvještaju o ponašanju stoji da je gospođa Plavšić iskazala dobro ponašanje tokom zatočenja, što je dokaz o rehabilitaciji. Iako gospođa Plavšić nije učestvovala u organizovanom radu u zatvoru zato što je penzioner, učestvovala je u šetnjama, također se bavi kuhanjem i pečenjem”, navodi se u odluci Tribunala.

Nakon priznanja krivice, Plavšić je pristala sarađivati sa Tužilaštvom u slučaju Momčila Krajišnika, ali ne i ostalim predmetima pred MKSJ. Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske, proglašen je krivim za zločin protiv čovječnosti i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i za progon, istrebljenje, ubistva i deportaciju nesrba tokom rata u BiH, te je osuđen na 20 godina zatvora.

Plavšićeva je bila predsjednica Republike Srpske od 1996. do 1998. godine, a dobrovoljno se predala Haškom sudu 10. januara 2001.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.