Novi koncept registracije vozila

 

Novi Pravilnik o registraciji vozila stupit će na snagu 28. septembra ove godine, potvrdili su u zajedničkom saopćenju Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podatka BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Ovim pravilnikom predviđeno je nekoliko novina u odnosu na postojeći koncept registracije vozila u Bosni i Hercegovini, a odnose se na izdavanje dokumenata i novine u konceptu registracije.

“Potvrda o vlasništvu vozila” (tzv. vlasnička knjižica) je novi dokument kojim se povećava sigurnost procesa registracije vozila i umanjuje se mogućnost zloupotreba i otuđivanja motornih vozila. Za sva vozila će stupanjem na snagu novog pravilnika pri redovnoj registraciji vozila biti izdata potvrda o vlasništvu, tako da će u roku od godinu dana primjene novog koncepta registracije vozila sva vozila imati ovaj dokument. Promjena vlasništva nad vozilom neće biti moguća bez ovog dokumenta.

Još jedna od novina u novom konceptu registracije vozila bit će “Potvrda o registraciji vozila”. Taj se dokument uvodi umjesto dosadašnjeg dokumenta “saobraćajna dozvola”, s tim da saobraćajna dozvola ostaje u upotrebi i zamjenjuje se potvrdom o registraciji tek nakon popunjavanja svih slobodnih polja za produženje registracije u dokumentu saobraćajne/prometne dozvole.

Kako se navodi u saopćenju, saobraćajna/prometna dozvola će služiti kao potvrda o registraciji do njene zamjene. Proces godišnje registracije vozila neće biti moguć bez ovog dokumenta, osim u slučaju da ovaj dokument nije izdat već se umjesto njega koristi postojeća saobraćajna dozvola.

Vozači motornih vozila na svojim vozilima će morati posjedovati “stiker naljepnicu” koja se izdaje u MUP-u u procesu registracije. Na naljepnici će biti naznačen rok važenja registracije vozila. Vlasnik vozila naljepnicu lijepi na propisano mjesto na vozilu:

1. Unutrašnja strana vjetrobranskog stakla i to: za putničke automobile: gornji desni ugao, a za ostala vozila: donji desni ugao.

2. Za vozila bez vjetrobranskog stakla na zadnjoj registarskoj tablici iznad prve horizontalne linije.

Registarske tablice će se izdavati samo jednom i praktično će “pratiti vozilo“. Nove tablice će biti ispisane brojevima i slovima A, E, J, K, M, O, T u tehnici German FE type sa međunarodnom oznakom BiH i plavim poljem u lijevom dijelu tablice.

Iz nadležnih institucija upozoravaju građane da se neće vršiti masovna zamjena registarskih tablica, jer vozila u vlasništvu fizičkih i pravnih lica zadržavaju postojeće tablice dok je vozilo u njihovom vlasništvu. Samo u slučaju promjene vlasništva, vozilo dobija nove tablice koje će važiti dok je vozilo u upotrebi i “prate vozilo“ bez obzira na buduću promjenu vlasništva nad vozilom.

Izuzetak od zadržavanja postojećih tablica su vozila koja su kupljena po osnovu ugovora o leasingu, taksi vozila, vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava u BiH i traktori, radne mašine, radna vozila i motokultivatori čija će dokumenta u roku od godinu dana od početka primjene novog koncepta registracije biti u potpunosti zamijenjena.

Također novina je da će i probne tablice biti od istog materijala od kojeg su i ostale tablice i iste će se vraćati nadležnom organu za registraciju prije preuzimanja novih tablica.

Poslove registracije vozila će, kao i do sada obavljati organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (nadležni organi) prema mjestu prebivališta, odnosno sjedišta za pravna lica.

 

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.