Bosna i Hercegovina – Turska 1:1, baraž u našim rukama

 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, večeras na Bilinom polju, odigrala je neriješeno protiv reprezentacije Turske 1:1 čime je zadržala drugo mjesto u grupi 5 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Kako su i najavili Turci su krenuli dosta agresivno. U 4. minuti dva puta je zaprijetio Emre Belozoglu. Prvi pokušaj naši odbrambeni igrači blokiraju. Ipak, iz drugog, samo nekoliko sekundi kasnije poentira za 1-0. Bilo je očigledno da su izabranici Čire Blaževića u ovaj dvoboj ušli dosta bojažljivo. No, kako je utakmica odmicala igra se selila na polovinu Turaka.

Prvo je zaprijetio Salihović u 10 minuti, ali je Demirel bio na oprezu. Narednu priliku bilježimo u 23. minuti kada Ibričić šutira preko gola. Poravnanje dolazi u 26. minuti kada je slobodnjak izveo Sejad Salihović, a lopta je odsjela u gornjem desnom uglu. Fantastičan pogodak koji je izazvao erupciju oduševljenja na Bilinom polju.

 

Odmah nakon našeg gola Fatih Terim dobiva crveni karton zbog prigovora. Uz dosta negodovanja preselio je na tribine. U 30 minuti Džeko je iz izgledne situacije prebacio gol. Samo tri minute kasnije Misimović je sam sebi stvorio šansu i u situaciji „jedan na jedan“ bespotrebno oklijevao. Njegov udarac sa gol-crte izbacuje Cetin. Do kraja prvog djela još su pokušali Džeko i Misimović. Ipak, ostalo je 1-1.

Nastavak bolje otvaraju gosti. U 53. minuti udarac Sanlija brani Supić. Naši su šansu čekali iz kontranapada. U 60. minuti u igru je ušao Pjanić umjesto Muratovića i odmah se našao u dobroj prilici. Ipak, nije najbolje zahvatio loptu. Šest minuta kasnije brži od Salihovića bio je Demirel. U 68. minuti Muslimović je zamjenio Ibiševića.

Muslimović iz dobre situacije pogađa golmana Turaka u 76. minuti. Samo četiri minute kasnije Džeko pokušava, ali lopta odlazi pored gola. Šanse su se smjenjivale pa su tako i gosti minut nakon naše prilike bili u izglednoj poziciji, ali lopta odlazi pored gola. Tri minuti prije isteka reguralnog djela, gosti pogađaju stativu . Rezultat se do kraja nije mijenjao.

Kvalifikacije za SP, Grupa 5, 8. kolo:

Armenija – Belgija 2-1 (Goharjan 23, Hovsepjan 50 / Van Buyten 90+2)

Bosna i Hercegovina – Turska 1-1 (Salihović 25 / Emre 5)

Kasnije:

Španija – Estonija

Poredak:

1. Španija 21 (-1)
2. Bosna i Hercegovina 16
3. Turska 12
4. Belgija 7
5. Estonija 5 (-1)
6. Armenija 4

 

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.