Kvalifikacije za SP 2010; Turska večeras mora pasti!

 

Naša odabrana nogometna vrsta večeras u Zenici igra jednu od najvažnijih utakmica od svog postojanja. Suparnik je Turska! Statistički gledano, naša domovina ima stanovnika kao dva istanbulska kvarta. Ipak, mi imamo četiri boda više od njih.

Euforija je preslaba riječ za bujicu emocija koja je ponovo preplavila našu zemlju. Atmosfera nekako najviše podsjeća na onu pred dvoboj sa Danskom, kada smo imali priliku da pobjedimo i odemo na kontinentalnu smotru u Portugal. Nažalost, nismo uspjeli, završilo je 1-1. Mnogi su poslije tvrdili da smo bili bolji od Tomasona i društva…

Posljednji trening na Grbavici pokazao je koliko ova ekipa ima samopouzdanja. Podrška stiže sa svih strana. U jednom trenutku u “dolini ćupova” pojavio se i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je poželio sreću reprezentativcima, a tu priliku nije propustio ni najtrofejniji bh. trener Ivica Osim.

Činjenica je da BiH danas ima poletnu, talentiranu i ambiciozu ekipu koju sa klupe predvodi Čiro Blažević. Igrači i stručni štab vjeruju da mogu odgovoriti svim izazovima večerašnje utakmice.

“Igramo protiv treće evropske nogometne sile. Moj kolega Terim ima veliki izbor kvalitetnih igrača i sigurno je da će pokušati doći do pobjede koja ih ostavlja u igri za plasman, no na nama je da ih u tome spriječimo. Favoriti nismo, no sada, kada smo blizu cilja, naša je motivacija neosporna i nadamo se da će u srijedu navečer biti veliko slavlje”, rekao je Blažević.

Igrač koji će imati zadatak da vrši destrukciju suparničkih ataka je Elvir Rahimić. Pred okršaj na Bilinom polju za naš portal je rekao: “I pored respekta sa kojim dočekujemo goste, mi samo razmišljamo o trijumfu. Motivacija je velika, Turska je nogometna sila. No, idemo još jednom pokazati da smo veliki pobjednici. Nadam se da ćemo odgovoriti svim izazovima”.

Razgovarali smo i sa nekadašnjim kapitenom bh. reprezentacije Muhamedom Konjićem. O dvoboju sa Turcima je rekao: “Naravno da očekujem pobjedu, ova generacija sposobna je to napraviti. Ipak, ne bih bio nezadovoljan niti sa jednim bodom. U toj situaciji ostali bi na plus četiri u odnosu na izabranike Fatiha Terima. Iskreno, ja bih volio da nas napadnu jer bi u tom slučaju imali dosta prostora iz kontranapada. Mislim da oni svojim bombastičnim i prepotentnim najavama žele narušiti našu atmosferu. No, po onome što vidim na treningu, naš selektor drži situaciju pod kontrolom. Jasno mu je šta igrači trebaju napraviti da bi dobili velikog protivnika”.

Ono što većina bh. nogometnih stručnjaka podvlači jeste da svi igrači koji budu nosili bh. dres moraju biti u optimalnom izdanju. Ako se to desi, naše će šanse sigurno biti veće. No, ako neko podbaci, okolnosti se mijenjaju. Turci će kazniti sve naše greške.

Početni sastav trebao bi izgledati ovako: Supić, Vladavić, Jahić, Nadarević, Spahić, Salihović, Rahimić, Muratović, Ibričić, Misimović i Džeko.

Ipak, još uvijek nije sigurno da li će selektor utakmicu otvoriti sa dva napadača, te uvrstiti Muslimovića umjesto Muratovića. U drugoj kombinaciji napadač Wolfsburga je usamljen u vrhu, dok je vezni red pojačan sa jednim zadatkom – zaustavljanje naleta i presinga Turaka.

Anketa na našem portalu pokazala je da 54% čitatelja vjeruje u pobjedu izabranika Čire Blaževića. Poznata kladionica bet-at-home u svojoj ponudi za pobjedu BiH nudi kvotu 2.65, za remi 3.25, dok je za trijumf Turske izbacila ponudu 2.40. Očigledno je da našim gostima daju veće izglede.

Ono što posebno treba podvući jeste da će čelnici FIFA-e posebnu pažnju usmjeriti ka ovoj utakmici. I najmanji incident mogao bi nas skupo koštati. Već smo dobili jedno upozorenje. Ipak, nadamo se da će publika na zeničkom stadionu biti na visini zadatka kao i nebrojno puta do sada.

Bilino polje uvijek je bilo mjesto pobjede, ponosa i radosti. Nadamo se da ćemo poslije večerašnje utakmice biti još ponosniji…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.