Za širenje mržnje na internetu i do 20 godina zatvora

 

Širenje nacionalne mržnje, pozivanje na vjersko ili etničko nasilje, kao i drugi vidovi kompjuterskog kriminala izmjenom Krivičnog zakona BiH biće strogo kažnjavani i za ova djela kazne dostižu i do 20 godina robije.

Jusuf Halilagić, generalni sekretar Ministarstva pravde BiH, kazao je da su na sjednici Savjeta ministara bile razmatrane izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, te da su sve izmjene usvojene, među kojima i ona koja se tiče računarskog kriminala.

“Novi član, koji se zove izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti, kaže da će ako neko izaziva vjersku, nacionalnu i etničku netrpeljivost i razdor biti kažnjen zatvorom od jedne do pet godina. Takođe je rečeno da ako neko zloupotrijebi službeni položaj na ovaj način biće kažnjen zatvorom do 10 godina, a ako je zbog toga došlo do nereda nasilja ili drugih posljedica po bilo koji narod u BiH, biće kažnjen zatvorom od tri do 20 godina”, objasnio je Halilagić.

On je istakao da je ova izmjena Krivičnog zakona rađena u saradnji sa domaćim i međunarodnim pravnim ekspertima, među kojima je i OSCE i OHR, te napomenuo da je ovaj materijal pripreman jako dugo.

Prema njegovim riječima, nakon što je Savjet ministara BiH usvojio prijedlog, on će biti proslijeđen na usvajanje Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega će moći biti primjenjivan i nakon čega će moći biti izricane kazne za počinioce.

Naime, u Krivičnom zakonu BiH do sada nije bilo odredbi koje se tiču krivičnih djela računarskog kriminala, osim onih kojima je propisano kažnjavanje za dječju pornografiju i povredu autorskih prava.

Prema Međunarodnoj konvenciji o sajber kriminalu, koju je BiH ratifikovala još 2006. godine, svaka članica je dužna da u nacionalno pravo ugradi odredbe po kojima je namjerno pomaganje ili podstrekavanje na izvršenje nekog prestupa katrakterisano kao krivično djelo.

Mijo Krešić, vršilac dužnosti ministra bezbjednosti BiH, kaže da su ovo novi oblici kriminala koji, nažalost, nisu zaobišli ni BiH, te da je nakon potpisane konvencije u tom pravcu doneseno niz različitih odluka.

“Samim tim što se ovaj oblik kriminala pojavio i BiH ima obavezu za jačanjem svojih kapaciteta i prilagođavanjem pravne legislative kako bismo se uspješno borili protiv ovog oblika kriminala”, kazao je Krešić.

Kada je riječ o prvim kaznama, Krešić kaže da je to već pitanje bezbjednosnih agencija i nadležnih tužilaštava i sudova u BiH.

Pravila o regulisanju sadržaja na Internetu, kažu u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH, nije u njihovoj nadležnosti, već napominju da te sadržaje reguliše sud.

“Po odredbama Zakona o komunikacijama, RAK je nadležan za izdavanje komunikacijskih dozvola, te donošenje pravila u oblasti emitovanja i telekomunikacija, kao i za njihovo osiguranje. Kada je u pitanju Internet, Agencija samo može da izdaje dozvole za pružaoce usluga u toj oblasti”, kazala je Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Ona je pojasnila da ukoliko sud naloži korisniku da sa svog servera ukloni sadržaj za koji je ustanovljeno da je nedopušten, uvredljiv, štetan, korisnik je dužan da bez odlaganja postupi prema takvoj odluci.

 

(nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.