Gordanu čuriću 8 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti

Sud BiH osudio je danas Gordana čurića na osam godina zatvora za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Optužen je da je svjesno učestvovao, počinio i pomagao u sistematskom progonu Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.

Gordan čurić ranije je sklopio s Tužilaštvom BiH sporazum kojim je priznao navode optužnice te se obavezao svjedočiti o počinjenim zločinima na Korićanskim stijenama.

 

čurić je svjedočio protiv suoptuženih Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubiše Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića. Svi oni su bili u istoj jedinici 1992. godine kada su počinili masakr na Vlašiću.

U optužnici se navodi da je optuženi kao pripadnik interventnog voda policije Prijedor 21. augusta 1992. osiguravao provođenje konvoja u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor prema općini Travnik.

Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske na planini Vlašić je izdvojeno više od 200 vojnosposobnih muškaraca, koji su potom prebačeni u dva autobusa.

Njih su vodili na Korićanske stijene, gdje im je naređeno da kleknu na rub ceste, a zatim su usmrćeni automatskim oružjem i pištoljima.

Neki od njih su se sami bacali u provaliju kako bi izbjegli smrt.

Nakon što su tijela pala u provaliju, na njih je i dalje pucano i bacane su granate.

Na taj način je ubijeno više od 200 muškaraca. Njih 12 je preživjelo, dok su do sada pronađena samo četiri tijela.

U optužnici također stoji da su pripadnici interventnog voda od civila u konvoju, “uz prijetnju da će ih ubiti”, uzimali novac, zlato i druge dragocjenosti.

Kako je navelo sudsko vijeće, u određivanje kazne uzete su olakšavajuće okolnosti, od kojih je jedna da je Gordan čurić čuvao stražu dok je vršeno strijeljanje, te da nije direktno, kao Damir Ivanković, učestvovao u strijeljanu.

Gordanu čuriću u kaznu će biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 14. oktobra 2008. do 10. septembra ove godine.

Optuženom je ovom presudom ukinut pritvor do upućivanje na izvršavanje kazne boravit će u Prijedoru i bit će mu oduzeti svi putni dokumenti, a dužan je svaki dan od 11 do 13 sati da se javi lično u Stanicu javne bezbjednosti u Prijedoru.

U dokaznom postupku sudsko vijeće je saslušalo mnogo svjedoka na osnovu čega je bez sumnje, kako je rečeno, utvrđeno da je Gordan čurić kriv za nečovječno postupanje prema civilima.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.