Karadžiću sudi čovjek koji je oslobodio Srbiju od tužbe za genocid

Društvo za ugrožene narode za BiH protivi se izboru korejskog sudije o-Gon Kwona za predsjedavajućeg u suđenju Radovanu Kradžiću, jer smatraju da je isti sudija pomogao osloboditi Srbiju od tužbe za genocid.

Društvo je uputilo oštar protest nakon što je utvrđeno kako će korejski sudija i ujedno potpredsjednik ICTY-a, predsjedavati Sudbenim vijećem u slučaju Radovana Karadžića. On je  navodno bio protiv Odluke Žalbenog vijeća Tribunala o skidanju oznake tajnosti sa vojnih dokumenata Vrhovnog savjeta odbrane Srbije, piše Index.

 

Time je, kako tvrdi Društvo, pomogao osloboditi Srbiju tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde 2007. godine.

“Smatramo skandaloznim Vaš izbor sudije O-Gon Kwona na mjesto predsjedatelja u Vijeću za dugo očekivano suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za ratne zločine i zločine genocida u BiH”, navodi se u saopštenju.

U starom sudbenom vijeću koji je vodilo predistraživački postupak protiv Karadžića bili su Christoph Flugge iz Njemačke i Michelle Picard iz Francuske. Britanski sudija Iain Bonomy koji je vodio postupak, otišao je iz ICTY-a zbog ličnih razloga.

“Bojimo se da su izborom sudije O-Gon Kwona izdate i pravda i žrtve”, rekla je je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Sudija Kwon član je međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju još od 2001. godine, a postao je potpredsjednik 2008. Korejski sudija takođe je radio i na suđenju Slobodanu Miloševiću te je zbog toga bio pod zaštitom dva mjeseca.

Kao svoj cilj u suđenju Karadžiću istkao je kako želi završiti suđenje u 30 mjeseci. Službeni datum početka postupka Radovanu Karadžiću trebao bi uskoro biti poznat.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.