Momčilo Krajišnik prebačen u Veliku Britaniju

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Momčilo Krajišnik prebačen je u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne zatvora od 20 godina na koju je pravosnažno osuđen 17. marta, objavljeno je danas u Hagu.

Krajišnik je proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio izmjena etničkog sastava teritorija pod srpskom kontrolom i drastično smanjenje broja nesrpskog stanovništva.

 

Prvostepenom presudom od 27. septembra 2006. godine, Krajišnik je bio osuđen na 27 godina zatvora.

Žalbeno vijeće mu je kaznu umanjilo, proglasivši ga krivim za deportacije, prisilno premještanje i progone muslimanskih i hrvatskih civila, uključujući žene, djecu i starije osobe.

Ovi zločini su, kako je utvrđeno, počinjeni u periodu od aprila do decembra 1992. godine u opštinama Zvornik, Banjaluka, Sanski Most, Sokolac, Prnjavor, Bratunac, Bijeljina, Bosanska Krupa i Trnovo.

Žalbeno vijeće je ukinulo prethodnu osudu za ubistvo, istrebljenje i progone, sa izuzetkom deportacija i prisilnog premještanja.

Momčilo Krajišnik je u pritvoru Tribunala bio od 3. aprila 2000. godine kada su ga snage SFOR-a uhapsile na Palama. Suđenje je počelo 3. aprila 2004. godine i u toku 314 sudskih dana saslušano je 93 svjedoka Tužilaštva, 25 svjedoka odbrane, te šest svjedoka Sudskog vijeća.

(srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.