Učlanilo se već 50 prevarenih žiranata

 

U Udruženje prevarenih žiranata iz Prijedora, koje postoji tek mjesec dana, već se učlanilo 50 građana koji imaju problema s tuđim kreditima.

Cilj formiranja ovog udruženja je upravo zaštita prava onih koji su se našli u beznađu otplaćujući tuđe kredite godinama.

Nenad Mirković, predsjednik Skupštine Udruženja prevarenih žiranata, potvrdio je da je pristupnicu članstvu potpisalo 50 Prijedorčana, od više od 500 njih za koje se pretpostavlja da pripadaju kategoriji prevarenih građana.

“Konačno smo krenuli s mrtve tačke i uspostavili kontakt sa udruženjima koja okupljaju prevarene žirante s područja Doboja, Modriče, Šamca, Tuzle i Sarajeva. Ako se zajedno udružimo, bićemo i jači. Cilj nam je promijeniti zakonsku regulativu, koja je zastarjela i koja samo štiti banke i njihove klijente koji su ojadili žirante, a koji umjesto njih sada plaćaju ogromne rate kredita”, kazao je Mirković.

On je istakao da je i sam prije godinu postao žrtva prijatelja kojima je pristao da bude žirant.

“Došao sam u situaciju da uz kredit koji sam otplaćujem radeći na prijedorskom buvljaku ‘Vilako’, zbog neplaćanja rata kredita mojih prijatelja kojima sam bio žirant bankama mjesečno dajem 3.500 maraka. Te pare nemam, jer dnevno na pijaci zaradim bijednih 50 maraka”, priča nam Mirković.

On tvrdi da je bankama, zbog sopstvene lakomislenosti i vjere u ljude, već otplatio 35.000 maraka tuđih kredita.

On je kazao da je u jednom slučaju potpisao mjenicu za kredit prijatelju koja je važila na iznos od 5.000 maraka, ali da se ona po obavijesti banke odjednom pretvorila u iznos od 25.000.

 “To je neshvatljivo i ja sam u policiji dao izjavu da službenici banaka tijesno sarađuju sa svojim klijentima koji varaju žirante. Imao sam slučaj žene koja je u bankama, čini mi se u Šamcu, podigla čak 27 kredita, a kaže se da banke provjeravaju kreditnu sposobnost svakog svog klijenta. Umjesto klijentima koji ne vraćaju kredite, imovinu oduzimaju prevarenim žirantima”, govori Mirković.

On smatra da će novoformirano prijedorsko Udruženje prevarenih žiranata pomoći ljudima u nevolji.

“Svakodnevno se susrećem s onima koji podižu kredite, a onda pobjegnu u drugu zemlju ostavljajući žirante u nemilosti banaka, raznih mikrokreditnih organizacija i nesposobnosti da ovi slučajevi budu procesuirani u pravosuđu. Lično sam svoj slučaj policiji prijavio prije godinu, ali se on još nalazi u ladicama nadležnog tužilaštva”, pojašnjava Mirković.

Branko Marin, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja prevarenih žiranata, i sam je žrtva, jer vraća 150.000 maraka kredita svojih bivših prijatelja.

On smatra da je osnivanje Udruženja pozitivan korak ističući da su spremni i na radikalnije poteze ukoliko izostane razumijevanja institucija koje bi pomogle žirantima.

Mirković je pozvao sve one koje su ojadili prevarene žirante da se pridruže Udruženju, koje sačinjava i advokatski tim za podršku ovoj kategoriji ljudi. Uputio je i apel sudovima, tužilaštvama i bankama da sarađuju s ovim udruženjem.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.