Novi objekat za specijalnu školu

 

Tender za izgradnju nove zgrade specijalne škole u Prijedoru biće raspisan u toku ove sedmice, potvrdio je Mustafa Talić, direktor te obrazovne ustanove.

U postojećoj Osnovnoj i srednjoj specijalnoj školi “čorđe Natošević” raduju se izgradnji novog školskog objekta kako bi konačno imali adekvatne uslove za školovanje oko 140 osnovaca i srednjoškolaca.

Izgradnja novog objekta će koštati 1.180.000 maraka, a najveći dio sredstava će, prema dogovoru lokalne zajednice, resornih ministarstava i Vlade RS, biti obezbijeđen iz Razvojnog programa RS.

“Sva papirologija u vezi sa izgradnjom novog školskog objekta je urađena, ali se stalo kod raspisivanja tendera. Morali smo da dobijemo dodatna uputstva iz obrazovnih ustanova koji su gradili sličan objekat poput zgrade Gimnazije u Derventi. Ono što mogu reći je da ćemo ove sedmice biti u situaciji da raspišemo tender za izgradnju specijalne škole u Prijedoru”, kazao je Talić.

On je naglasio da će nastojati da izgradnja objekta započne ove jeseni.

Talić je naveo da su u školi svjesni teške finansijske situacije u prosvjeti i lokanoj zajednici, ali da izgradnja novog objekta ne bi smjela doći u pitanje.

“Nemamo uslova da izdržimo još jednu zimu u starom objektu koji datira iz 1973. godine i potpuno je u ruševnom stanju. Dovoljno je reći da djeca s posebnim potrebama zajedno sa svojim nastavnicima svakodnevno strahuju za vlastitu bezbjednost”, kazao je Talić.

Prema njegovim riječima, krov na starim barakama u kojima su smještene osnovna i srednja specijalna škola je devastiran, učionice su vlažne, zidovi oronuli, a instalacije dotrajale.

“Mi smo tokom raspusta nešto pokrpali, okrečili učionice i radionice i nastojali da nastava u novoj školskoj godini startuje na vrijeme”, rekao je Talić.

U specijalnoj školi su naveli da je neizvjesno gdje će se smjestiti učenici kada počne rušenje starih objekata i izgradnja nove obrazovne ustanove. Najvjerovatnije će se, kazali su, rad morati organizovati u prijedorskoj Osnovnoj školi “Dositej Obradović”.

I pored loših uslova za rad učenici ove škole su već osvojili najviša priznanja na specijalnim olimpijadama u Bosni i Hercegovini, a tu su i brojne izložbe njihovih rukotvorina.
Neriješen prevoz

Osnovnu i srednju specijalnu školu pohađa i 11 novih đaka iz prijedorskog Doma za zaštitu muške djece i omladine u Čirkin Polju. Njima je do škole potreban prevoz, a u toj obrazovnoj ustanovi nemaju obezbijeđena sredstva.

“Obraćali smo se i Ministarstvu prosvjete i prijedorskom Centru za socijalni rad, ali odgovora nema”, kaže direktor Mustafa Talić.

On je naveo da su u školi organizovali i dnevni boravak za dvadesetak mališana.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.