Bosna i Hercegovina danas igra sa Armenijom

 

Naša nogometna reprezentacija danas će odmjeriti snage sa Armenijom u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. u JAR. Trenutno smo drugi na tabeli i sa dobrim izgledima da tu i ostanemo. Treba napomenuti da u udarnih jedanaest neće biti Zvjezdana Misimović zbog kartona.

Evo kako je šef državne selekcije sortirao dojmove pred ovaj meč: “Ne samo da sam zadržao pozitivne ocjene, nego se one neprestano povećavaju. Atmosfera je toliko dobra da me sve pomalo brine. Ne smijemo se opustiti, jer bi mogli biti kažnjeni. Sada najviše radim na tome da svi igrači budu u optimalnom izdanju. Tvrdim da će biti maksimalno ozbiljni”, kazao je selektor Blažević.

Begović se namaće, kako posložiti kockice?

Brige su slatke. Imam još nekoliko dilema koje ću otkloniti pred utakmicu.

Posljednji bedem ispred našeg gola trebali bi činiti Jahić, Spahić, Nadarević i Salihović?

Sa kvalitetnim igračima koje mi imamo, uvijek se nađe neko rješenje. Velika je blagodat za trenera kada ima nekoliko opcija. Imaćemo hitre bokove, jer će se Jahić i Salihović ubacivati i u napad. To je još jedno od napadačkih oružja našeg tima. U sredini će igrati Rahimić i Vladavić, dok za ostale dvije pozicije konkurišu Ibričić, Pjanić i Muratović. Napad čine Džeko i Ibišević

Idemo po pobjedu?

Apsolutno. Dakle, imamo itekako motiva da budemo u Jerevanu pravi. I, uvjeravam vas da ćemo učiniti sve da pobjedimo. Problem naše reprezentacije nerijetko su bile takozvane male utakmice. Igraćemo pametno i strpljivo.

Sigurno je naša nacionalna vrsta mnogo kvalitetnija od Armenaca, a posebno veseli činjenica da je selektor nekoliko puta apostrofirao da će tražiti maksimalnu ozbiljnost. BiH mora biti krajnje zrela i nametnutni racionalne postulate nogometa (borbenost i taktička disciplina) obogaćena talentom naših znalaca. Budemo li sve ovo ispoštovali, trijumf neće doći u pitanje.

Kompaktno i koncentrisano od prve minute

I reprezentativci sa velikim optimizmom očekuju dvoboj sa Armenijom. Evo šta je za Sarajevo-x rekao Senijad Ibričić:

“Očekujem težak meč. No, nema tu previše filozofije, ako želimo doći do konačnog cilja, odnosno ostati na drugom mjestu, moramo pobijediti. Temelj svega može biti strpljenje, jer pretpostavljam da će se domaćin braniti. Ne bi bilo dobro da budemo u rezultatskom egalu. U takvim situacijama često se zna desiti da se ne postigne gol na vrijeme i da se uvuče nervoza. Uz pretpostavku da odigramo maksimalno požrtvovani, kompaktno i koncentrisano od prve do posljednje minute imaćemo priliku da nametnemo svoju igru i osvojimo kompletan plijen”, ističe veznjak Hajduka.

Može li se kombinatorikom lomiti suparnik?

Svakako. Uz što duži posijed lopte, kombinatorika će lomiti suparnika i siguran sa da će se stvarati šanse. Da bi se sve sprovelo u djelo igrači trebaju biti psihički dobro pripremljeni. Sve u svemu vjerujem da ćemo osvojiti tri boda.

U ekipi neće biti mozga Čirine ekspedicije, Zvjezdana Misimovića. Nogometaš Wolfsburga je pred okršaj u Jerevanu rekao: “Neće biti lako, kako neki misle. Prije svega mislim da svi igrači moraju biti u maksimalnom izdanju, ne smije biti opuštanja. Ako ispoštuju sve selektorove zamisli poslije posljednjeg sudijskog zvižduka imaćemo petnaest bodova”.

Na pitanje šta očekuje od igrača koji će igrati na njegovoj poziciji, Misimović je odgovorio: “Mi imamo dosta kvalitetnih nogometaša i ko god dobije priliku, siguran sam da će je iskoristiti”.

Naša reprezentacija ovaj dvoboj trebala bi započeti u ovom sastavu: Supić (Begović). Jahić, Nadarević, Spahić, Salihović, Rahimić, Vladavić, Ibričić, Pjanić (Muratović), Džeko i Ibišević.

Utakmica počinje u 17. sati uz direktan prenos na NTV Hayat.

U prvoj utakmici u Zenici savladali smo Armeniju rezultatom 4-1. Mučili smo se do 31. minute kada je poentirao kapiten Spahić. Osam minuta kasnije rezultat je udvostručio Edin Džeko. Ostala dva pogotka postigao je Zlatan Muslimović.

Za kraj nekoliko zanimljivosti o Armeniji. Naime, to je država koja ima oko 3 milona stanovnika. U posljednje vrijeme bilježe demografski pad, 97% stanovništva čine Armenci. Ostalo otpada na Kurde i Ruse. Zanimljivo je da je 99,4% stanovništva pismeno, što je izuzetno velik procenat. Na njihovm jeziku Armenija se piše Hayastani Hanrapetut'yun.

(Sarajevo-x.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.