Korićanske stijene: Pritvor za nove osumnjičene

 

Sud BiH odredio pritvor dvojici bivših pripadnika interventnog voda policije u Prijedoru koji su optuženi za ubistva počinjena u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama.

Državni sud je, prema prijedlogu Tužilaštva, odredio jednomjesečni pritvor Petru Čivčiću i Branku Topoli, osumnjičenim za učešće u ubistvima preko 200 civila na planini Vlašić 21. augusta 1992. godine.

Čivčića i Topolu uhapsili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u augustu ove godine, zbog osnovane sumnje da su, kao pripadnici interventnog voda, učestvovali u osiguranju konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti s područja Prijedora prevoženi prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH. Oko 200 muškaraca je prethodno izdvojeno iz konvoja, a potom strijeljano na lokalitetu Korićanske stijene.

Prema navodima rješenja Suda, pritvor je određen zbog bojazni da bi osumnjičeni mogli ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke ili eventualne saučesnike, te zbog težine kivičnog djela za koje se sumnjiče i mogućnosti “narušavanja javnog reda i mira”.

“Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret”, stoji u odluci Suda.

Za zločin na Korićanskim stijenama, trenutno je pred Sudom BiH u toku suđenje Zoranu Babiću, Gordanu čuriću, Miloradu Radakoviću, Miloradu Škrbiću, Ljubiši Četiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću. Istom optužnicom se prvobitno teretio i Damir Ivanković, ali je on nakon priznanja krivnje osuđen na 14 godina zatvora.

Očekuje se i početak suđenja Saši Zečeviću i Radoslavu Kneževiću, protiv kojih je optužnica potvrđena u julu 2009. godine.

Veliki broj svjedoka Tužilaštva, kao i Ivanković, koji je svjedočio nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje, kazali su da je Petar Čivčić bio komandir prvog odjeljenja u interventnom vodu.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.