Ratni zločinac Gordan čurić priznao krivicu

Gordan čurić, koji je optužen za krivično djelo zločina protiv čovječnosti na Korićanskim stijenama, sklopio je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice.

Ovim sporazumom, optuženi čurić, zvani “Buzda” i “Buzdovan”, rođen 15. maja 1968. godine u mjestu Ljubija, opština Prijedor, priznao je krivicu za učestvovanje u ratnom zločinu počinjenom na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću 21. augusta 1992. godine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

 

čurić je saglasan da mu Sud BiH, na osnovu sporazumnog priznanja, izrekne kaznu u rasponu od sedam do deset godina zatvora.

Optuženi je svjestan da se sklapanjem sporazuma odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

čurić će, nakon što sud prihvati izjavu kojom se izjašnjava krivim, u skladu sa ovim sporazumom, a prije određivanja kazne, lično dati svoju izjavu kojom će izraziti pokajanje pred žrtvama za njegovo učestvovanje u izvršenju krivičnog djela koje priznaje.

O sklapanju sporazuma tužilac Tužilaštva BiH informirao je udruženja porodica žrtava ratnih zločina na području Prijedora, koja su iskazala podršku sklapanju ovog sporazuma.

Zaključenjem sporazuma o priznanju krivice zadovoljavaju se interesi pravde, žrtava i javnosti, tako što se postiže ravnoteža između visine predložene kazne i interesa pravde, jer optuženi preuzima obavezu da svjedoči o događajima i teškim zločinima i na taj način doprinosi rasvjetljavanju učestvovanja i krivične odgovornosti velikog broja počinilaca teških krivičnih djela.

Također, optuženi se potpisivanjem sporazuma obavezao da će ovlaštenim licima tužilaštva i policijskih agencija, prenijeti svoja saznanja o predmetnom događaju, kao i drugim događajima u periodu od 1992. do 1995. godine, o kojima ima saznanja a za koje se interesuju pravosudne i policijske agencije.

Sklapanjem sporazuma optuženi se obavezao i na dobrovoljno i potpuno svjedočenje u ovom i drugim predmetima, kada bude pozvan da svjedoči.

Optuženi Gordan čurić tereti se da je, kao pripadnik Interventnog voda Centra javne bezbjednosti (CJB) Prijedor, 21. augusta 1992. godine, na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, učestvovao u ubistvu više od 200 muškaraca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su prethodno izdvojeni iz konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti sa područja Prijedora i prijedorskih logora, prevoženi prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH u Travniku.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom optuženog čurića u navedenom zločinu, jer je utvrđeno da optuženi nije učestvovao u strijeljanju žrtava, već je bio angažovan na obezbjeđivanju lokacije na kojoj je pogubljenje izvršeno.

Sporazum je proslijeđen na prihvatanje Sudu BiH.

Sporazum o priznanju krivnje proslijeđen Sudu BiH

Državno tužilaštvo proslijedilo je Sudu BiH na razmatranje sporazum o priznanju krivnje u slučaju Korićanske stijene koji je potpisao Gordan čurić.

Prema navodima potpisanog sporazuma, Gordan čurić, jedan od šestorice optuženih za ubistva 200 civila na planini Vlašić, saglasan je da mu Sud BiH izrekne kaznu u rasponu od sedam do deset godina zatvora, saopćeno je iz BIRN-a.

čurić se zajedničkom optužnicom tereti zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićom i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor, za učešće u odvajanju i strijeljanju više od 200 civila na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

(Onasa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.