Osumnjičeni za ratne zločine u redovima prijedorske policije

 

Nikoga u Prijedoru nije ravnodušnim ostavila vijest koja potvrđuje činjenicu da u prijedorskoj policiji još uvijek rade osumnjičeni i optuženi za ratne zločine.

Hapšenje Petra Čivčića, aktivnog prijedorskog policajca, zajedno sa Brankom Topolom, te nedavno hapšenje Saše Zečevića, koji je priveden sa radnog mjesta u policijskoj stanici, ponovo aktuelizira problem koji vlasti Opštine Prijedor uporno ignoriraju.

Edin Ramulić iz prijedorskog Udruženja Izvor kaže da im vijest o hapšenju, nije iznenađenje.

„ Znali smo za ova imena da su osumnjičeni za ratne zločine, ali smo iznenadjeni da je Petar Čivčić i dalje radio u policiji. Nažalost, mi jos uvijek nemamao uvid u spiskove zaposlenih u policiji. Petar Čivčić se već tri godine spominje kao jedan od komandira u Interventom vodu prijedorske policije, uz ime Saše Zečevića, nedavno uhapšenog prijedorskog policajca. Njegovo ime je bilo objavljeno još u presudi Milomiru Stakiću, gdje se, u dijelu koji govori o zločinu na Korićanskim stijenama, Saša Zečević sa još četvoricom prijedorskih policajaca, dovodi u vezu s ovim ratnim zločinom. Među tom četvoricom pominje se i druga danas uhapšena osoba – Branko Topola.“

Udruženje Izvor je još 2004. godine, na komemoraciji prijedorskim žrtvama, obznanilo imena osumnjičenih za ratne zločine i tražilo da se utvrdi njihova odgovornost.

‘Nemamo uvid u podatke ko sve radi u policiji’

Do ove godine, reakcije pravosudnih organa nije bilo, a porodice žrtava koje poznaju Sašu Zečevića tvrdile su da je, kao aktivni policajac, u avgustu prošle godine, bio u pratnji konvoja na komemoraciji prijedorskim žrtvama.

„Nažalost, ne znamo ko sve radi u policiji. Da bismo mogli utvrditi ko još sa naših spiskova osumnjičenih radi u policiji. Ne možemo reagovati zato što nemamo informacije. Sama činjenica da je predmet ‘Korićanske stijene’ prvi koji radi Tužilaštvo BiH, i da su već ‘iskopali’ dvojicu zaposlenih, nameće pitanje – šta će biti kad s otvore drugi predmeti“, kaže Ramulić.

Ratni šef prijedorske policije, Simo Drljača, bio je optužen za genocid. Pošto je ubijen prilikom pokušaja hapšenja, sudski proces nije pokrenut. Da je bilo durugačije, vrlo je izvjesno da bi tužilaštvo dokazalo vezu policije sa genocidnim namjerama, kažu prijedorski povratnici.

„Policajci su, ustvari, sasvim sigurno nose podjednak teret za ono što se dešavalo u Prijedoru. Vojska i paravojne jednice odgovorne su za stradanje civila. Sve što se dešavalo po gradu i nakon zatočavanja i hapšenja je odgovornost policije. Svi stražari u logorima su bili policajci,“ kaže Edin Ramulić iz prijedorskog Udruženja Izvor.

Pregled sudskih presuda pred domaćim i međunarodnim pravosuđem do 2007. godine za zločine počinjene u Prijedoru, pogledajte u prilogu iz serijala ‘Otisci – 15 godina poslije’, rađenog u produckiji XY Films-a iz Sarajeva.

 

 

(Radio Sarajevo)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.