Još se ne zna gdje su kosti 1.273 ubijena civila

 

Udruženje “Izvor” iz Prijedora jučer je, povodom Međunarodnog dana nestalih, domaću i svjetsku javnost podsjetilo na bolnu činjenicu da se u tom gradu traga za kostima još 1.273 u proteklom ratu ubijena bošnjačka i hrvatska civila.

– Posljednjih nekoliko godina proces traganja za ubijenim Prijedorčanima potpuno je stao. Na to ukazuje i statistika prema kojoj je u Bosanskoj krajini od ukupnog broja nestalih njih 70 posto s područja Prijedora – kaže Edin Ramulić, predstavnik “Izvora”.

Članovi ovog udruženja u ponedjeljak će biti u Sarajevu u protestnoj šetnji, ali i pred bh. parlamentarcima, kojima će ponovo ukazati na ozbiljnost problema.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92”, kaže da u posljednje tri godine u tom gradu nije otkrivena nijedna nova grobnica koja krije tijela ubijenih.

 – U Bišćanima je 20. jula ratne 1992. godine ubijeno dvadesetero djece. Samo troje ih je pronađeno. Ubijane su cijele porodice, pa je tako nestalo 58 Duratovića, 49 Kadića, 43 Hegića, 36 Kadirića, 24 Mrkalja…

Majke godinama tragaju za kostima svoje djece, poput Hasnije Kadirić, kojoj su ubili četiri sina, a ona nije našla kosti nijednog od njih, Safije Hegić, koja traži tri sina, Tanije Dedić, koja je jednog sina ukopala, a traga za još dvojicom…

Odnos odgovornih prema procesu traganja za nestalima ovim majkama briše svaku nadu da će žive dočekati da pronađu kosti svoje djece i identificirati ih – ogorčeno govori Duratović.

On sam još traga za kostima oca Mehmeda, brata Halida, koji je ubijen sa samo 15 godina, posmrtnim ostacima djeda, nane, tri strica, strine, stričevića… koji su ubijeni jula 1992. godine tokom etničkog čišćenja prijedorskog Brda.

(Avaz)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.