Pozar u Kozarcu

Ja mislim da nam ta motorka stvarno treba

Pozar u Kozarcu

 

Izvinite na malo cinicnom naslovu ali motorka je u danasnjem pozaru mogla odigrati kljucnu ulogu u gasenju veoma obimnog pozara koji je zahvatio oko 3 hektara sume na debelom brijegu. Samo brza reakcija Kozaracke policije i domacih vatrogasaca sprjecila je da pozar izmakne kontroli i da nam se desi slika kao sto imamo prilike vidjeti na vjestima u Kaliforniji. 

Pozar koji je najvjerovatnije nastao paljenjem obliznje njive poceo se naglo siriti kroz nisko rastinje i zahvatio je šumu, sušna faza godišnjeg doba je odigrala svoju ulogu i vatra se poćela naglom brzinom širiti kroz šumu. Na sreću policija je stigla prije vatrogasaca i uspjela je izviditi teren kako bi vatrogasce na najpovljnije mjesto za gašenje uputila te kako se nebi gubilo na dragocjenom vremenu.

 

I sad dolazi ta tacka sa motorkom za koju skupljamo eto godinama ko da je od zlata obljepljena swarowski dijamatima. Šumski putevi su sami po sebi uski i nepristupacni, jos ako se poprijeci koje drvo prolaza nema. Upravo se to desilo danas i vatrogasno vozilo nije bilo u mogucnosti da se probije do  najbolje pozicije tako da se gubilo dragocjeno vrijeme na vuću crijeva kroz šumu. Na sreću ta zapreka nije sprječila vatrogasce u svom zadatku a i motorka se iznajmila od obližnji komšija koji su pritekli u pomoć.

Nažalost nisam imao kameru ispocetka sa sobom a kome bi bilo i do slikanja kada vatra skace i do 20 metara u visinu. Ipak ove slike i snimak govore sami za sebe.

Pomalo sam ogorcen nekim nasim postupcima i neodgovornoscu prema necemu sto svima nama treba. Vatrogasno udruzenje ( ako vam je dosadilo kukanje molim vas preskocite ovaj odlomak) koje je prosle godine brojalo 400 članova ove godine broji svega nešto više od 100. Momci koji rizikuju svoje živote bez ikakve naknade zaslužili su barem da im se obezbjedi ispravna i bezbjedna oprema jer oni štite naša ognjišta, naše kuće, naš Kozarac. Kasno se kajati kada se požar desi a to se dogodilo baš okorjelim protivnicima ćija je marka vrjednija od necijeg bubrega. Razmislite samo koliko dajete na cigare, koliko košta jedna tura pica u kafani. Nevjerujem da ce se ikome oduzeti od kaske ako se odvoji veoma bitna članarina za naše vatrogasno društvo.

Danas sam bio prisutan kada ovi mladi momci bez imalo straha skaću pred vatru, nepitajuci cija je suma, i kolika im je dnevnica. Ostavili su sve , posao, kucu, familiju, drustvo, curu i dosli su gasiti pozar. Morate shvatiti i izvinite sto sam ovako direktan da oni to rade za nas sviju, valjda netrebam objasnjavati da vatra ne bira i da svaciju kucu, dvorište, njivu, štalu može zadesiti. Suludno je misliti i traziti izgovor na opstinu i drzavu na to nebi trosijo tastaturu svi mi znamo kakvo je stanje. Mi smo dovoljno jaki da napravimo cuda i da okrenemo kozaracki kamen naopak samo ako smo slozeni. Trebaju se postaviti prioriteti a jedan od njih svakako mora biti vatrogasno drustvo. Dosta je hasumluka, ljubomore i zavidnosti, dosta je podjele na dijasporu i domace, mi bi svi trebi vuci na jednom uzetu a ne jedni protiv drugih kako imamo obicaj. Ako smo Kozarcani i ako se jos uvjek osjecate kao Kozarcani onda vam ovaj tekst mora probuditi nesto u zeludcu, nebi vam trebalo biti svejedno… meni svakako nije a na vama je da preupitate vasu savjest.

Halalite ako sam bio previse direktan, jednostavno nekad iz grla kucam bez prepravke kao na pisacoj masini. Nemam namjeru nikoga uvrjediti, jednostavno nas zelim probuditi i malo razdrmati da se neke stvari nesmiju zaobilaziti.

 

 Sellam Kozarac

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.