Džemat Mutnik

Proslo je dosta vremena od zadnjeg teksta koji sam vam dostavio na internetu, te se iskreno nadam da ce te mi halaliti i oprostiti sto vam nisam ranije pisao o desavanjima u dzematu Mutnik-Stari Grad.

No prije nego li spomenem desavanja koja se se desila, zelim da kazem da sam iskreno pozitivno iznenadzen, kada sam vidio i cuo da se tekstovi koje objavljujem za dzemat Mutnik-Stari Grad citaju i to sirom svijeta tako da su nasi Kozarcani ali i ostali i te kako upuceni o desavanjima dzemata.

Naravno ovi tekstovi koje objavljujem su mi takodzer pomogli da upoznam ljetos vise Kozarcana,a koji su mi licno dali podrsku u radu ovog dzemata, ja im se ovom prilikom zahvaljujem na svakoj vrsti podrske jer upravo te podrske pomazu nam da uspijevamo dosta toga uraditi za dzemat Mutnik-Stari Grad.

 

Razlog zbog cega vam ranije nisam pisao je ovo ljeto koje je bilo kratko,a pretrpano raznim dogadzajima i desavanjima mada tih desavanja ima jos, ali ne u tolikom ritmu kakav je bio prije desetak dana.

Naime pored mnogobrojnih ljetnih desavanja u Kozarcu dzemat Mutnik-Stari Grad je 23.07.2009.god (Cetvrtak) organizovao Dzematsko sijelo za dzematlije Mutnik-Stari Grad i to ispred dzematske kuce.

Licno sam se malo plasio da ce biti slab odaziv mada mi je drago da sam u tome pogrijesio, jer na tom sijelu je bilo sigurno stotinjak ljudi, zena i djece koji su uz prigodan rostilj i Ilahije zabavljali i druzili i upravo je to sijelo  dzematlije nekako bolje sjedinilo i zdruzilo te se na taj nacin dalo do znanja da se dzematlije zele odazvati na slogu i pomoc u samom dzematu.

To je i te kako dobar znak,kada je u pitanju sloga, jer dok su ljudi slozni dzemat bolje funkcionise.

Veliko priznanje zelim ovom prilikom odati Enesu Kapetanovicu koji je sa svojim radnicima obezbijedio stolove,stolice i sve ostalo sto je potrebno za rostilj i koji je jedan dio tog svog posla odradio bez naplate.

Zato ovom prilikom molim Allaha dz.s da ga za to nagradi kao i sve ostale koji su pomogli u tom sijelu, te se iskreno nadam da ce to sijelo postati i sama tradicija dzemata.

Kada su u pitanju ostala desavanja u Dzematu ima ih jos nekoliko. Naime  to mnogobrojno sijelo i druzenje je urodilo plodom te je dalo neke rezultate.

Prije svega nase majke i sestre u ovom dzematu su krenule u akciju prikupljanja para da se betonira prostor ispred mejthane,s tim da pored tog betoniranjace se postaviti betonski sto koji ce se obloziti mramorom ako Bog da, te ce se na taj sto spustati nase rahmetlije kada presele na Ahiret.

Medzutim to nije sve uz samu betonazu prostora gdje je predvidzeno da se klanja dzenaza bit ce postavljeni flasteri (plocice) koji ce omoguciti da safovi na dzenazi budu ravni ali i neparni.Te radove ispred mejthane ce raditi Firma “Beton Gal” predvodzena Besimom Hrnicem koji nam je takodzer izasao u susret,te molim Allaha Uzvisenog da ga nagradi.

Svi znate da nam se primice dragi Ramazan pa smo ga odlucili docekati kako treba i to uredzenjem same dzamije, a uredili smo tako sto smo svu dzamiju okrecili iznutra i to zahvaljujuci prije svega Firmi SZD ” DEDIC” koja nam je dala besplatno skelu kako bi okrecili cijelu dzamiju koja je i te kako visoka.

Naravno sve cestitke odajemo Amiru Dedicu koji je sa svojim radnicima postavio i sklonio skelu iz dzamije te na taj nacin omogucio da Eso Pulic (zvani Lav) Hase Cajlakovic, Sejfo Tadzic i Semir Krivdic okrece cijelu dzamiju za dva dana.

U dzamiju su dosle i sedzade koje su donijeli i postavili iz firme “Ajna” DOO Zenica. Sedzde su narucene iz Turske te su nam njihovim dolaskom uljepsale dzamiju ali i sami osjecaj za Ramazan.

Naravno svega ovoga ne bi do sada bilo da nije Kozarcana koji nas bodre i pomazu na bilo koji nacin.

Molim Allaha dz.s da sviju koji su ulozili i najmanji trud Allah dz.s nagradi,te da nas sviju dragi Allah dz.s nagradi najuzvisenijom nagradom, a to je Dzenet na buducem svijetu.

AMIN

Jasmin ef. Glamocanin

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.