RAMAZANSKA PORUKA

 

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam neka je na poslanika Muhammeda  a.s., na njegov rod i ashabe. Salavat i selam neka je pred duše svih naših merhuma, a naročito naših šehida.

Uzvišeni Allah dž.š. kaže: ”O vjernici! Propisuje vam se post kao što je propisan i onima prije vas, da biste bogobojazni bili, određen broj dana, a ko od vas bude bolestan ili na putu toliko drugih dana. A oni koji s mukom velikom poste, otkup je da siromaha nahrane! A ko da više otkupa, toliko bolje za njega! A znajte, bolje vam je da postite.

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, Upute za ljude, i jasnih dokaza Prave Staze, i lučenja istine od laži. Pa koji od vas u ramazanu budu kod kuće, neka poste! A ko bude bolestan ili bude na putu – toliko dana napostit će. Allah želi da vam olakša, a ne želi da vam oteža, i da navršite postom toliko dana, i da veličate Allaha zato jer vam je On ukazao na Pravu stazu, i da budete zahvalni!

A kad te robovi Moji za Mene pitaju, Ja sam doista blizu! Odazivam se molbi molitelja kada Mene moli! Pa nek se i oni odazovu Meni, i nek vjeruju u Mene da bi upućeni bili.” (Sura el-Bekare 181-183)

Muhammed a.s. je rekao: ‘‘ Svaki čovjekov posao se višestruko nagrađuje; dobro djelo se nagrađuje desetorostruko, do sedam stotina puta, a Allah Uzvišeni je rekao: – Osim posta, on je Moj i Ja za njega nagrađujem, on ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene. Postač ima dvije radosti: radost kod iftara i radost kod susreta svoga Gospodara. Zadah njegovih usta je bolji kod Allaha od mirisa mošusa. (Muslim) 

Poštovana braćo i sestre!

Došao nam je ramazan. Mjesec najizrazitije Allahove milosti. Mjesec u kome će biti oprošteno svakom onome ko za oprost moli. Mjesec u kome se sa lahkoćom džennet zarađuje. Blago li se onom ko ga iskoristi u dobru!

Potrudimo se da nas ova najveća godišnja blagodat ne mimoiđe. Iskoristimo priliku koja nam se možda po zadnji put nudi. Podijelimo radost ramazana sa onima koji nas okružuju i molimo Allaha i za njihovo dobro.

Molimo Allaha da nas u dobru pomogne, a u zlim nakanama spriječi. Neka nam Gospodar dobra dijela umnoži i kabul učini, a loša oprosti i mrskim učini. Amin!

Neka vam je svima RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN! Neka vas i vaše porodice svako dobro prati!

Glavni imam MIZ-e Kozarac:
Amir ef. Mahić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.