Korićanske stijene: Načelnik ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče

 

Mjesto zločina na Korićanskim stijenama, gdje je 21. avgusta ratne 1992. godine ubijeno više od 200 bošnjačkih civila Prijedora, ni ove godine neće biti obilježeno spomen-pločom koju su prilikom predstojeće posjete stratištu, na 17. godišnjicu stradanja nevinih Prijedorčana, namjeravale postaviti porodice ubijenih.

Negativan odgovor uslijedio je od Čede Vukovića, načelnika općine Kneževo, koji je prijedorskom Udruženju “Izvor”, inače organizatoru posjete Korićanskim stijenama,  odgovorio da mu ništa, “pa ni poštovanje prema stradalim ne daje za pravo da iziđe iz  okvira zakonskih ovlašćenja i odobri postavljanje spomen-ploče na mjestu tragedije”.

Edin Ramulić, predstavnik “Izvora”, kaže da je želja porodica žrtava bila da 21. avgusta mjesto stradanja obilježi malom, skromnom spomen-pločom.

– Na njoj bi pisalo da su na ovom mjestu, na Korićanskim stijenama, 21. avgusta 1992. pripadnici policije iz Prijedora ubili više od 200 prijedorskih civila. Nažalost, od načelnika Kneževa Čede Vukovića dobili smo negativan odgovor. Treba znati da se Vuković, inače, pojavio i kao svjedok na Sudu BiH u Sarajevu u predmetu Korićanskih stijena, jer je 92. godine bio šef asanacionog tima Civilne zaštite Kneževo koja je učestvovala u sklanjanju tijela ubijenih Bošnjaka iz provalije u neobilježenu masovnu grobnicu – navodi Ramulić.

Dodaje da ga Vukovićev odgovor dodatno čudi i zbog toga što je sadašnji načelnik bio i šef zajedničke komisije koja je prije četiri godine u ime općina Travnik i Kneževo pokrenula inicijativu da se na mjestu stradanja prijedorskih Bošnjaka, na Korićanskim stijenama, podigne spomen-obilježje.

– U međuvremenu su asfaltirali put pa im ni spomen-obilježje više ne treba. Sramno je, a to porodice i najviše boli, da su kosti ubijenih, dok smo godinama tragali za njima, bile razasute na sve strane, a da niko iz Kneževa nije prijavio da su one tu. I sad, nakon svega, kažu nam da ni spomen-ploču ne možemo postaviti – ogorčen je Ramulić.

Pronađena lobanja

Članovi ekspertnog tima, koji već gotovo mjesec pretražuju lokalitet Korićanskih stijena na Vlašiću, prekjučer popodne u dnu litice pronašli su još jednu lobanju.

– Nakon pronalaska ove lobanje, mi ćemo uz podršku Alpinističkog tima – Specijalne jedinice MUP-a FBiH narednih dana pregledati ovaj prostor – kazao nam je Zaim Kablar, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH u Terenskom uredu Zenica.

Do sada pronađeni skeletni ostaci transportirani su u Gradska groblja Visoko i, prema mišljenu forezničara, riječ je o najmanje 52 osobe.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.